mamaplus

Dr. Mihaela Bilic: ”Dacă vreți să mâncați mai puțin și să vă săturați mai repede, beți apă în timpul mesei”

-
//
15.09.2020

Chiar dacă există foarte multe persoane și chiar nutriționiști care ar putea contesta ideea lansată de specialista în nutriție și alimentație Mihaela Bilic, ea spune totuși că ”afirmația conform căreia apa băută în timpul mesei ar dilua sucurile digestive, este aberantă și fără suport științific.” Nutriționista are și câteva argumente temeinice în privința acestui obicei aparent banal.

”Stomacul nu are rol de digestie la nivelul lui se secretă suc gastric acid care sterilizează alimentele. Abia în intestin are loc digestia și absorția nutrientilor și culmea este că alimentele sunt mai ușor de digerat atunci când sunt lichide”, susține nutriționista din România.

Pentru a limpezi un pic lucrurile, Mihaela Bilic explică cu lux de amănunte ce se întâmplă cu apa din momentul în care ajunge în stomac.

”Dacă e băută pe burta goală în 1-2 minute părăsește stomacul, deci nu are cum să țină de foame. Dacă e băută în timpul mesei se amestecă cu alimentele solide și creează un fel de “ciorbă”, care mărește senzația de sațietate, ajută la umplerea mai rapidă a stomacului și încetinește viteza lui de golire.

Exact așa procedează copiii slăbănogi și scarandivi, care după fiecare gură de mâncare beau apă, de parcă altfel n-ar aluneca pe gât, apoi spun că s-au săturat. Încercați și voi să beți un pahar de apă în timpul mesei și veți constata că vă simțiți sătui cu mult mai puțină mâncare

Precum ciorba, apa băută în timpul mesei are rolul să umple stomacul mai repede. Și cu cat e mai plin cu apă, cu atât va rămâne mai puțin loc pentru alte produse bogate în grăsime/zahăr/calorii. Deci rețeta cea mai simplă pentru slăbit este: 1 gură de mâncare, 2 guri de apă. Cat despre digestie nicio grijă, organismul nostru știe și poate să digere până și pietre, cu sau fără adaos de apă”, explică nutriționista Mihaela Bilic.