mamaplus

De ce nu e bine să înfuleci pepenele verde pe săturate?

0
//
02.09.2020

Nu există fruct mai dulce, mai parfumat şi mai răcoritor decât pepenele verde. Și, pentru că acum e perioada potrivită când îl găsești la tot pasul, îl mănânci cu nesaț și probabil te gândești că astfel mai scapi de vreo 2 kilograme mâncând pepene verde cât încape. Medicii însă atrag atenția că această idee nu este prea bună, pentru că pepenele verde consumat în exces duce la dureri de burtă și intoxicație cu apă.

Da, aţi auzit bine, intoxicaţie cu apă. Ce-i prea mult strică!

Pepenele verde conţine peste 95% apă, nenumărate vitamine şi minerale, fibre bune în cura de slăbire, precum şi antioxidanţi puternici, licopen şi citrulină. Ai crede că ai descoperit fântâna tinereţii! Dar fântâna poate fi secată numaidecât dacă exagerezi!

Cât pepene e sigur să consumi într-o zi?

Durere mare, porţie mică! Ca să nu avem probleme dintre cele menţionate mai sus, trebuie să ne limităm la o porţie de... Staţi aşa, că e de socotit! Într-o porţie de 100 de grame de pepene verde avem cam 6 grame de zahăr. Specialiştii ne sfătuiesc să nu depăşim 150 de grame de zahăr pe zi – nu vorbim de zahărul rafinat, acela intră în altă categorie, ci de fructoza pe care o regăsim în pepene, atenţie! Asta înseamnă... cam 2,5 kilograme de pepene. Dar ţine cont că mai mănânci şi altceva pe lângă toată ziua, deci se mai adună zahăr şi din alte surse, fie el rafinat sau natural, din fructe. Acum imaginează-ţi un pepenoi de 10 kilograme din care tai cu sete 3 felii babane, cam cât jumătate de pepene – deci 5 kilograme, dublu faţă de cât am socotit mai sus. Aşadar, cumpătare!

Ce se întâmplă dacă bei apă după ce mănânci pepene?

Probabil mulţi dintre voi ştiţi răspunsul – drumuri nenumărate la toaletă. Dar mai puţin cunoscut este fenomenul care stă la baza acestei probleme. Pepenele verde înseamnă apă, zahăr şi fibre, în mare parte. Microbii şi bacteriile „se hrănesc” cu apă şi zahăr. Dacă bei apă după ce ţi-ai luat doza de zahăr din pepene, e foarte probabil că agenţii patogeni se vor răspândi cu uşurinţă în tractul gastrointestinal. Iar asta nu poate duce decât la diaree. Multă diaree!

Un alt sfat bun: nu combinaţi pepenele cu brânză, pâine sau cine ştie ce altă fantezie!Asta nu face decât să încetinească digestia şi să crească aciditatea din stomac. Din nou, dureri de burtă, gust acru în gură, flatulenţă cât cuprinde şi drumuri dese la toaletă. De evitat!

Asta nu înseamnă însă că nu poţi mânca o salată de pepene cu alte fructe (rezonabilă, din punctul de vedere al cantităţii). O idee aici: salată de roşii cu pepene galben sau verde, ananas, castraveţi, ceapă şi mentă.

De ce nu e bine să mănânci pepene la ceas de seară

Ştim, v-am întristat – tocmai seara, când ne uităm la un serial şi ne pocneşte pofta de pepene, să ne refuzăm această plăcere? Da, din păcate, pepenele consumat seara nu e o idee bună. Şi asta nu doar pentru că e bogat în apă şi te vei trezi din oră în oră pentru a-ţi goli vezica, iar a doua zi vei fi obosit şi lipsit de energie din cauza somnului perturbat!

Încă două motive să nu mănânci (mult) pepene după 7 seara sunt acestea: are mult zahăr, deci s-ar putea să te îngraşi, şi pică greu la stomac, tot din cauza zahărului, dar şi pentru că este un aliment acid, iar procesul de digestie este mai lent în timpul nopţii.

Consecinţa: a doua zi s-ar putea să te confrunţi cu simptome specifice sindromului de intestin iritabil: dureri abdominale, crampe, balonare, gaze excesive, diaree, constipaţie.

Cel mai bun moment al zilei în care poţi mânca pepene este ora prânzului, între 12 şi 14:00, când digestia funcţionează la capacitate maximă.