mamaplus

De ce este bine să mâncăm o cană de cireșe seara, cu o oră înainte de somn

-
//
14.06.2021

În clasamentul celor mai atrăgătoare fructe, cireşele sunt cu siguranță în top. Dar se pare că aceste fructe-vedetă ale sezonului au mai multe calități decât aspectul care pur şi simplu îți lasă gura apă. Potrivit oamenilor de ştiință, cireşele au numeroase efecte benefice asupra sănătății.

Un lucru poate mai puțin ştiut despre aceste fructe este că sunt o sursă naturală de melatonină, un hormon care ajută la reglarea ciclului de odihnă. În timp ce suplimentele de melatonină din comerț au de obicei efecte secundare (dureri de cap, greață, vise ciudate şi amețeală), cireşele nu au aşa ceva. Sfatul specialiştilor este să mâncăm cireşe cu o oră înainte de culcare.

Aceiaşi compuşi menționați mai sus - melatonina, polifenolii şi antocianinele - au dovedit efecte benefice asupra funcțiilor cerebrale. Toate trei protejează celulele creierului de stresul oxidativ şi pot juca un rol în prevenirea diferitelor forme de demență.

Antocianinele din cireşe au dovedit un efect de diminuare a celulelor canceroase şi de stimulare a distrugerii acestora. Rezultatele au demonstrat că reduc ritmul de creştere a celulelor de cancer la colon.