mamaplus

De ce ar trebui să adaugi măcriș în salatele de primăvară? Beneficiile sunt uimitoare

-
//
06.04.2022

Frunzele de măcriş sunt bogate în antioxidanți, vitaminele C şi A, care previn bolile cardiovasculare şi îmbătrânirea prematură. Măcrişul este un bun detoxifiant, laxativ, diuretic, stimulează pofta de mâncare şi uşurează digestia. Într-adevăr, este leacul perfect primăvară, când corpul are nevoie de un plus de elemente nutritive.

  • Rădăcina de măcriș are proprietăți diuretice, antiscorbutice şi diaforetice (stimulează transpirația). Este recomandată în paralel cu tratamentul medicamentos sau local în caz de  hemoroizi, tuberculoză, boli hepatice, urinare, renale.
     
  • Frunzele de măcriș au un gust uşor acrişor, uşurează digestia, cresc apetitul culinar, au efect vitaminizant şi remineralizant. Se pot adăuga în salate sau se pot lua dimineața, pe stomacul gol, sub formă de suc, după ce sunt blendate cu o jumătate de pahar de apă.
     
  • Măcrişul conține potasiu cu efect vasodilatator, dar şi luteina şi zeaxantina care previn apariția bolilor cardiace şi normalizează tensiunea arterială. Cum esunt bogate în clorofilă, frunzele de măcriş ajută la buna oxigenare a vaselor de sânge şi reduc nivelul de colesterol rău, ceea ce previne îngustarea sau chiar blocarea arterelor.

Decoctul are efect detoxifiant

Rădăcina de măcriş, sub formă de decoct, este recomandată în ameliorarea menstruațiilor abundente şi a durerilor de cap, bolile urinare, reducerea febrei. De asemenea, decoctul favorizează eliminarea toxinelor. Se prepară din 2 lingurițe de rădăcină mărunțită. Acestea se fierb într-o cană de apă. Sunt recomandate 2 căni de decoct de măcriş pe zi. În acelaşi scop se poate ține şi o cură de o săptămână cu salate cu frunze de măcriş sau cu suc de măcriş. Decoctul de măcriş poate fi folosit şi sub formă de cataplasme pentru tratarea bolilor cutanate ori pentru eliminarea petelor de pe piele, dar trebuie aplicat câteva luni, până la vindecare.

Pulberea, indicată în boli de ficat şi anemie

Măcrişul este un bun leac şi în perioada de tratare a afecțiunilor hepatice nu numai în curele de detoxificare. Se iau câte un vârf de cuțit de pulbere de rădăcină de măcriş, de 3 ori pe zi, între mese, pe stomacul gol. Se ține sub limbă un sfert de oră, apoi se înghite cu apă. Pulberea se poate combina cu plante amare ca pelinul, anghinarea sau gențiana pentru eliminarea toxinelor, tratarea bolilor de ficat sau în caz de intoxicare. Pulberea ajută şi pentru tratarea anemiei, întrucât măcrişul este bogat în fier. Tot în bolile hepatice, se poate bea dimineața, înainte de masă un amestec făcut din câte o jumătate de pahar de suc de măcriş şi de păpădie.

Infuzia de măcriș ajută în tulburările digestive

Sub formă de infuzie sau în salate, frunzele de măcriş oferă un plus de fibre şi au acțiune laxativă şi depurativă, ceea ce ajută la reglarea activității tractului gastrointestinal. În cazul în care apar indigestia, diareea, constipația sau balonarea, infuzia de măcriş este de folos. Peste o linguriță de frunze uscate sau proaspete, se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute. Se filtrează după răcire şi se beau 2 căni de ceai pe zi, după micul dejun și prânz, până la dispariția simptomelor. Infuzia este indicată şi în anemie, avitaminoză, lipsa poftei de mâncare, intoxicații.