mamaplus

Cum se gătesc Crăciuneii moldovenești? Află rețeta și obiceiurile tradiționale

-
//
06.01.2021

Tradițional, în ajunul Crăciunului pe stil vechi, care este sărbătorit pe data de 7 ianuarie, gospodinele Moldovei coc colaci, tradiționalii ”Crăciunei”, dar și ”hulubași” pentru copii. Potrivit tradiţiei, ”Crăciunelul” se prepară din aluat dospit și puțin îndulcit, acesta fiind un colac special, în formă de cifra opt neîncheiată.

Pentru a coace un Crăciunel ca la carte, vei avea nevoie de puțină drojdie proaspătă, mai exact 50 de grame, un kilogram de făină, jumătate de litru de chefir, puțină sare și zahăr după gust, un pic de lapte și un gălbenuș pentru aspectul rumenit al colăceilor.

Pentru început, mărunțește drojdia și adaugă zahărul și laptele călduț. Amestecul se lasă la cald pentru 20-30 de minute, iar apoi se adaugă în ploaie făina, chefirul și sarea. Aluatul se frământă bine și se lasă la dospit timp de 30 de minute. Compoziția obținută se împarte în 8 părți egale care se modelează în suluri lungi. Colăceii se pun pe tavele de copt și se dau la cuptorul preîncălzit, timp de 30-35 de minute. Spre final, când devin rumeni, colăceii se scot din cuptor, se ung cu gălbenuș și se dau din nou la cuptor pentru încă 5-10 minute.

Primul ”Crăciunel” copt se pune la icoană și se păstrează până în primăvară, când încep lucrările în câmp.

În unele localități din Moldova, „Crăciunei” sunt sfințiți la biserică în dimineața zilei de Crăciun și puşi la icoane până la Bobotează. Mai târziu, aceștia sunt înmuiați în agheasmă şi sunt dați la vite ca să fie sănătoase şi să aibă mană.