mamaplus

Cum salvezi o mâncare prea sărată sau prea picantă. Există câteva trucuri

0
//
15.10.2020

O mâncare perfectă poate fi distrusă într-o secundă când, din neatenție, ai presărat prea multă sare sau prea multe condimente. Nu trebuie să o arunci și să o iei de la capăt cu prepararea ei. Pentru unele feluri de mâncare există trucuri eficiente care să le readucă gustul bun.

Știi cum se spune: nimic nu e mai bun ca sarea în bucate. Dar când e prea multă sare (sau după caz piper, ardei iute sau alte condimente) în bucate, mâncarea ta devine o tragedie bună de aruncat. Există însă trucuri „de urgență” care să o resusciteze și să o salveze de la acest sfârșit.

Ține minte, în primul rând, că orice mâncare bună se bazează pe echilibrul gusturilor: sărat, dulce, acru și amar, ce ar trebui să se completeze între ele, fără să dețină supremația. De la acest secret ar trebui să pornești atunci când încerci să readuci o mâncare „eșuată” pe linia de plutire.

În mod normal, poți readuce acest echilibru cu puține ingrediente dulci (zahăr, miere) sau acide (lămâie, oțet). O altă reechilibrare o poți produce prin diluare. Dacă vorbim de supă sau mâncare cu sos, atunci adaugă apă sau supă concentrată, lapte sau smântână (după caz și după rețetă). Prin creșterea volumului vei lăsa mai mult loc pentru diluarea condimentelor.

E adevărat că în unele cazuri, cum ar fi un pilaf sau o salată, nu poți adăuga lichide în plus fără să strici mâncarea, așa că poți apela la creșterea volumului de ingrediente. Adaugă mai mult orez sau mai multe legume care să preia din condimentele în exces.

Lactatele sunt cel mai bun mod de a neutraliza capsaicina din ardeii iuți. Asta pentru că lactatele conțin caseină, un compus care disipează capsaicina. Așa că o lingură de smântână sau iaurt pot face minuni în sosul tău prea picant.

Într-o mâncare prea picantă poți să adaugi nuci sau alți sâmburi uleioși (dacă rețeta și combinația de gust îți permit așa ceva) sau avocado pentru a stinge din puterea condimentelor.

Un truc destul de popular spune că un cartof sau câteva felii de măr adăugate în supă sau în mâncare vor absorbi sarea în exces. Fierbe-le împreună cu mâncarea timp de 10 minute și îndepărtează-le înainte să servești.