mamaplus

Cum să tai ceapa fără să plângi: 11 metode despre care nu știați

0
//
18.11.2019

Cu siguranță ați vărsat cel puțin o dată lacrimi în bucătărie. Nu pentru că vi s-ar fi ars friptura, ci pentru că ați tăiat o ceapă cu multă „personalitate”. E momentul să spuneți NU lacrimilor și să aflați cum puteți tăia cea mai pișcătoare ceapă fără să mai plângeți.

Există cel puțin 11 metode despre care nu știați, vi le spunem pe toate în cele ce urmează:

1. Tăiați ceapa sub apă 

Compușii sulfurici din ceapă sunt cei care vă irită ochii și vă fac să lacrimați. De aceea, atunci când tăiați ceapa sub apă, substanțele iritante rămân în apă. Însă, această metodă este destul de incomodă și poate duce la accidentări. 

2. Înghețați ceapa înainte s-o tăiați

Ceapa este una dintre legumele care conțin multă apă. Dacă băgați ceapa la congelator timp de 15 minute, toată apa din ceapă va îngheța împreună cu compușii care irită ochii. Ce-i drept, odată înghețată, ceapa va fi mult mai greu de tăiat. 

3. Lăsați rădăcina intactă

Dacă lăsați rădăcina intactă, veți observa că nu veți mai vărsa lacrimi atunci când o tăiați. Însă, dacă alegeți această metodă, aveți grijă să nu vă tăiați, pentru că este destul de greu să tai mărunt ceapa în forma ei rotundă.

4. Băgați ceapa la microunde înainte s-o tăiați

Se pare că dacă băgați ceapa întreagă în cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde, substanțele care irită ochii sunt anihilate. Tineți minte să o băgați întreagă, dacă ați curățat-o înainte, riscați să vărsați și mai multe lacrimi. 

5. Țineți un chibrit în gură

Suna cam aiurea, dar se pare ca daca tineti un chibrit ingura, cu varful rosu spre exterior, acesta va absorbi substantele iritante inainte ca acestea sa ajunga la ochi.

6. Luați un pic de pâine în gură

În mod similar funcționează și metoda cu ținutul unei felii de pâine în gură. Aceasta protejează ochii, absorbind substanțele iritante. 

7. Aprindeți o lumânare lângă cuțit

O lumânare aprinsă (sau un ochi de aragaz) va atrage substanțele sulfuroase și le va ține departe de ochii voștri. 

8. Ungeți cuțitul cu zeamă de lămâie

Aceasta este o soluție simplă, dar anevoioasă, deoarece va trebui să tot ungeți lama cuțitului cu lămâie după doar câteva tăieturi.

9. Deschideți hota de la aragaz sau un ventilator

O altă soluție simplă este aceea de a îndepărta substanțele sulfuroase volatile cu ajutorul unui ventilator sau a hotei de la aragaz.

10. Folosiți un cuțit foarte ascuțit 

Un cuțit foarte bine ascuțit va trece mai ușor prin ceapă și, astfel, va deteriora mai puține dintre celulele pline de compuși sulfurici, ceea ce înseamnă că substanțele iritante vor ajunge în aer în cantități mult mai mici.

11. Țineți apă în gură

De cele mai multe ori funcționează această metodă. După ce ai terminat de tăiat ceapa o să vedeți că parcă apa din gură are gust de ceapă.