mamaplus

Cum să consumi untul de arahide fără să te îngrași?

-
//
15.10.2020

Chiar dacă s-ar părea la prima vedere că untul de arahide ar fi inamicul numărul unu al siluetei tale de vis, lucrurile stau cu totul altfel. Pentru că măsura ar trebui să stea în capul mesei oricărei femei care nu vrea să se îngrașe, untul de arahide poate fi consumat fără nicio grijă.

Considerat pe nedrept un inamic al siluetei, untul de arahide este de fapt un aliment nutritiv şi aliat excelent în dietă, atâta vreme cât îl consumi cu moderaţie, adică nu mai mult de 2 linguri pe zi. În această cantitate intră:

  • 188 calorii
  • 8 grame proteine
  • 16 grame grăsimi (în mare parte nesaturate, deci sănătoase)
  • 6,3 grame carbohidraţi
  • 3 grame fibre

La fel ca avocado şi uleiul de măsline, untul de arahide conţine mai multe grăsimi nesaturate decât saturate, ceea ce înseamnă că este o sursă excelentă de grăsimi sănătoase ce reduc nivelul colesterolului rău din sânge.

Mai mult, să știi că o lingură de unt de arahide pe săptămână va contribui la sănătatea inimii tale și este o sursă excelentă de proteine, bune pentru masa musculară.

Cele 8 grame de proteine care se regăsesc în 2 linguri de unt de arahide te ajută să te simţi sătul vreme îndelungată. În plus, proteinele contribuie la formarea şi refacerea muşchilor, de aceea untul de arahide este recomandat persoanelor care fac sport. Organismul are nevoie zilnic de 25 grame de fibre pentru a funcţiona la parametri normali, iar cu 2 linguri de unt de arahide asiguri 3 grame din această cantitate.

Conţine niacină (vitamina B3), care sprijină metabolismul

2 linguri de unt de arahide conţin 4,4 miligrame de vitamina B3, ceea ce reprezintă 21% din doza zilnică recomandată. Această vitamină susţine procesele genetice în celulele organismului şi ajută la procesarea grăsimilor din corp.

Te ajută să slăbeşti

Deşi 2 linguri de unt de arahide conţin destul de multe calorii (188), combinaţia excelentă de proteine şi fibre face ca această cantitate să fie extrem de săţioasă. Astfel, te saturi repede şi pentru mai mult timp, şi nu vei fi tentat să „recidivezi” mâncând junk food sau gustări nesănătoase pe parcursul zilei.

Ce fel de unt de arahide e bine să cumperi?

Pentru a evita sortimentele nesănătoase, caută unt de arahide natural sau organic. Cel non-organic conţine uleiuri hidrogenate, care sunt surse de grăsimi trans periculoase pentru sănătate. Evită, de asemenea, untul de arahide light sau cu conţinut redus de grăsimi, deoarece pentru a suplini lipsa grăsimilor are un conţinut mai mare de zahăr decat untul de arahide normal.