mamaplus

Cum alegi corect carnea, ouăle și alte produse alimentare pentru masa de Paști

0
//
22.04.2021

Chiar dacă suntem în perioada de pandemie, aceasta nu înseamnă că moldovenii ezită să meargă să procure produse alimentare pentru masa de sărbătoare de Paște. În acest context, Angenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu mai multe sfaturi pentru cetățenii care din cauza aglomeraţiei din pieţe şi magazine, în preajma sărbătorilor de Paşti ar putea procura în grabă produse neconforme.

Astfel, ANSA recomandă să procurați carnea în stare proaspătă numai în locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe. Carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal  până la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială si să nu prezinte suprafața lipicioasă, urât mirositoare. 

 • Atrageți atenția la ştampila de control sanitar-veterinar;
   
 • La procurarea peştelui în stare proaspătă atrageți atenția ca suprafața acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanță caracteristică speciei, fără rupturi;
   
 • La procurarea ouălor examinați aspectul lor exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă şi fără pete.
   
 • La procurarea cozonacului citiți cu atenție informația de pe eticheta produsului, atrageți atenția la compoziția acestuia, data limită de consum, verificați ingredientele utilizate.
   
 • Vânzarea ouălor în unitățile de desfacere se face numai în locuri separate sau cu produse preambalate. Verificați informația despre data ouării şi termenul de valabilitate. 
   
 • Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic. La spargere ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. În cazul unor bănuieli de calitatea ouălor, solicitați de la vânzător prezentarea certificatului - veterinar.

Totodată, ANSA recomandă consumatorilor să nu procure vopsea cu ambalaj nemarcat sau neambalată (la linguriță), deoarece aceasta este vopsea cu alte destinații - tipografică sau textilă şi care poate prezenta pericol pentru sănătate.

La cumpărarea produselor alimentare:

 • Cumpărați numai produse alimentare ambalate şi controlați integritatea ambalajului produsului;
 • citiți cu atenție eticheta (marcarea);
 • informații referitoare la valabilitatea produsului alimentar: data-limită de consum ori data durabilității minimale sau data fabricării și termenul de valabilitate;
 • verificați lista ingredientelor;
 • condițiile speciale de păstrare şi/sau condițiile de utilizare, respectând şi dumneavoastră această temperatură acasă.
 • Elementele obligatorii de etichetare trebuie şi fie redactate în limba de stat fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi.
 • Informaţiile de pe etichetă vor fi înscrise lizibil, aşezate în mod vizibil şi nu vor fi acoperite sau separate prin alte indicații sau desene.

În caz că ați depistat produse neconforme pe rafturile magazinelor sau prestarea serviciilor neconforme, insistați ca aceste să fie retrase din comercializare și solicitați registru de reclamații pentru a nota neconformitățile date.

De asemenea, sesizați Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor la numărul de telefon 022-26-46-43, Viber - 067675544 sau la adresa de e-mail info@ansa.gov.md.