mamaplus

Cu ce alimente nu ar trebui să combini carnea? Sfatul unei nutriționiste

-
//
03.11.2020

Fiind o sursă importantă de proteină, carnea este un aliment important care trebuie inclus în dieta zilnică. Totuși atunci când acest produs este asociat greșit cu alte ingrediente, urmările nu sunt tocmai plăcute. O asociere greșită a cărnii cu anumite alimente poate duce la blocarea unor nutrienți esentiali, crearea unui mediu de sinteză de compuși toxici, blocarea unor enizime care asigură digestia optimă, favorizarea depunerii grăsimii, balonare, indigestie, arsuri la stomac sau constipație. Află în continuare despre ce combinații este vorba.

”Modul în care ne afectează alimentația sănătatea depinde de la o persoana la alta și de stilul de viață adoptat. Sunt câteva reguli simple de care trebuie să ținem cont când ne așezăm la masă. Stomacul nu poate prelucra în același timp 2 sau mai multe alimente concentrate, de exemplu carne și pâine sau carne cu brânză. Așadar, întotdeauna vom alege lângă o friptura - fie ea un mușchiuleț de porc sau de vita, de pui sau curcan, făcută la cuptor, fiartă, la abur sau grătar, în niciun caz prăjită - o salată din frunze verzi, stropită din belșug cu zeamă de lămâie, sau o porție de legume cu un conținut minim de amidon. Carnea de pui, de curcan sau de pește se digeră mai bine decât carnea roșie și stă foarte bine în farfurie alături de legume cu un conținut mai dens, dar nu lângă cartof, paste sau orez.”, susține nutriționista Nela Pricop.

Următoarele combinații ar trebui evitate, daca ținem la sănătatea și bunăstarea organismului nostru:

  • Carne cu cartofi, pâine, paste, orez, mămăligă - e o combinație foarte gustoasă, dar să ne gândim puțin și la aspectele mai importante și la ce ne supunem corpul. Carnea are nevoie de un mediu acid pentru digestie, în timp ce cartofi au nevoie de un mediu alcalin. Cartofii se vor digeră primii, dar întregul bol alimentar va rămâne blocat până se vă digera și carnea.
     
  • Carne cu brânză, cașcaval, brânzeturi grase sau ouă - avem 2 alimente concentrate la aceeași masă, în condițiile în care se recomandă doar un singur aliment concentrat la masă, pentru o digestie bună. Brânza afectează rapid digestia cărnii.
     
  • Carne cu fructe - singurul fruct care se acceptă după un consum de carne (roșie) ar fi ananasul, deoarece conține o anumită enzimă ce ajută la digerarea proteinei animale.
     
  • Carnea cu fructe oleaginoase (nuci grecești, nuci pecan, alune de pădure, caju etc) sau semințe. Este contraindicat consumul de proteină animală alături de o sursă de grăsimi.
     
  • Carne de pește cu brânză, carne, pâine, paste sau orez - aceleași efecte negative are și această combinație asupra organismului nostru.

Foamea exagerată, îngrășarea, tulburările digestive, lipsa de energie și balonările sunt simptomele unei asocieri greșite a alimentelor. Dacă îți dorești să slăbești, să ai un stil de viață mai sănătos sau un tonus mai bun, e cazul să fii atent cum îți împrietenești alimentele în farfurie.