mamaplus

Cireșele sunt delicioase, însă nu pot fi consumate de toți. Ce reacții periculoase pot să apară

-
//
07.06.2022

Cireşele sunt unele dintre cele mai delicioase fructe ale verii, care conțin o mulțime de vitamine, minerale şi antioxidanți, sunt interzise celor care suferă de gastrită şi colită, dar şi persoanelor alergice.

Cu o porție de aproximativ 125g de cireşe acoperim 20-30% din aportul zilnic recomandat de vitamina C, vitamină a cărui acțiune este întărită de pigmenții antocianici (cunoscuți şi sub numele de Vitamina P), susțin specialiştii. Aceeaşi porție de cireşe permite asigurarea a 25% din aportul zilnic recomandat de provitamina A sau caroten (vitamina indispensabila frumuseții pielii, antioxidant celular şi factor protector împotriva cancerului). Cireşele participă în egală măsură la acoperirea nevoilor organismului de vitamina B9 sau acid folic (anti-anemic).  

“Cireşele sunt recomandate persoanelor care suferă de reumatism, de gută sau de artrită. Cireşele elimină acidul uric şi au o acțiune energizantă asupra organismului. Datorită cantității importante de vitamine conținute, cireşele sunt ideale pentru copiii în creştere.   

Dacă sunteți o persoană alergică ar trebui să consultați medicul alergolog înainte de a consuma cireşe, deoarece acestea vă pot provoca reacții adverse foarte neplăcute, ba chiar periculoase. Conform mai multor studii, o persoană alergică la cireşe se poate confrunta cu simptome ca: umflarea buzelor, dificultăți respiratorii şi urticarie. În afară de reacția alergică, până în prezent nu se mai cunsoc alte contraindicații ale consumului de cireşe, exceptand persoanele care au o sensibilitate la nivelul stomacului (gastrită sau colită)”, explică Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.  

În afară de protejarea împotriva deteriorării radicalilor liberi, antioxidanții (vitamina C, carotenoizii şi flavonoidele) stimulează imunitatea şi ne protejează de infecțiile bacteriene, virale şi fungice, în special cele ale colonului, tractului urinar şi ale intestinelor. Totodată, consumul regulat al acestor fructe delicioase este eficient pentru prevenirea gripei, febrei şi a gutei.

Sursă importantă de fibre 

Cireşele sunt o bună sursă de fibre, importante pentru menținerea sănătății sistemului digestiv. Ele sunt foarte importante şi în prevenirea cancerului de colon, atât datorită conținutului de fibre, cât şi conținutului mare de antioxidanți.

Mențin sănătatea creierului şi previn pierderea memoriei

Antocianii din cireşe protejează celulele creierului împotriva stresului oxidativ şi ajută la prevenirea formării plăcilor aterosclerotice şi apariției bolilor neurodegenerative cum ar fi demența.  

Pot fi consumate şi de diabetici 

Cireşele au o acțiune anti-infecțioasă importantă, regenerează țesuturile, fiind extrem de utile în lupta împotriva îmbătrânirii datorita acțiunii lor regenerate şi de eliminare a toxinelor. Cireşele sunt sărace în principii nutritive de aceea pot fi consumate, fără probleme, de persoanele mai plinuțe sau de diabetici. Cireşele luptă, în egală măsură, împotriva obezității şi fermentării intestinale.