Ceapa roșie are unele beneficii majore în ceea ce privește lupta împotriva cancerului, spun oamenii de știință.
Când gătești, nu știi dacă ar trebui să alegi ceapă roșie sau ceapă albă? Chiar dacă ceapa te poate face să plângi atunci când o toci, cu siguranță nu o să verși lacrimi după ce vei citi concluziile acestei noi cercetări din domeniul medical.
Dintre toate tipurile de ceapă, cea roșie este cea mai eficientă în ceea ce privește distrugerea celulelor canceroase în cazul unor forme de cancer de colon și de cancer de sân, potrivit unui studiu recent publicat în revista „Food Research International”. Iar acesta nu este singurul motiv pentru care ceapa roșie este considerată una dintre cele mai sănătoase legume pe care le poți mânca.
Cercetătorii de la Universitatea Guelph au îndepărtat un antioxidant (quercetina) din cinci tipuri diferite de ceapă și au plasat acest antioxidant în contact direct cu celulele din cancerul de colon. Ceapa roșie a ucis mai multe celule din cancerul de colon decât oricare alt soi de ceapă, au observat oamenii de știință.
Se pare că nuanța mai închisă a cepelor roșii, care indică un nivel mai ridicat de antocianine, un pigment care crește eficacitatea quercetinei, ar putea să facă din cepele roșii niște luptători puternici împotriva cancerului.
„Antocianinele au un rol esențial în asigurarea culorii fructelor și legumelor, așa că este logic ca ceapa roșie, care este cea mai închisă la culoare din familia ei, să aibă cea mai mare putere de combatere a cancerului”, a declarat autorul studiului, Abdulmonem Murayyan.
Potrivit lui Abdulmonem Murayyan, „cepele roșii activează anumite căi care încurajează celulele canceroase să moară. Aceste cepe roșii contribuie la crearea unui mediu nefavorabil pentru celulele canceroase și astfel împiedică comunicarea dintre celulele canceroase, lucru care inhibă dezvoltarea lor”.
Desigur, oamenii de știință spun că nu ar trebui să „discriminăm” ceapa. Fiecare soi de ceapă oferă aceste beneficii.
„Toate tipurile de ceapă reprezintă niște luptători puternici împotriva cancerului, datorită concentrațiilor ridicate de antioxidanți precum antocianinele și quercetina”, spune Karen Ansel, autoarea unei cărți despre superalimente care ne ajută să ne vindecăm mai repede organismul.
Ceapa roșie însă se află mai presus de toate soiurile cu care se înrudește, grație cantității mari de pigment cum sunt antocianinele, pigmenți solubili în apă, ce pot să aibă culoarea roșie, violet sau albastru.
Oamenii de știință speră să testeze efectele cepei roșii pe oameni, în viitor. Până atunci, poți încerca să înlocuiești cu ușurință ceapa albă cu ruda ei, ceapa roșie, pentru a te bucura de beneficiile antioxidanților pe care aceasta îi conține.