mamaplus

Ce să mănânci în ultima săptămână de post ca să nu sufere organismul un șoc la masa de Paște

0
//
26.04.2021

Dacă ai ținut tot postul Paștelui sau doar urmează să ții post în săptămâna de dinaintea sărbătorii de Paște, nutriționiștii îți recomandă să respecți câteva reguli esențiale. Este important să știi ce produse de post trebuie consumate în această săptămână și cum anume să le combini corect.  

„Dacă am ținut post o perioadă mai îndelungată și schimbăm brusc alimentația către produse grele din carne și preparate bogate în calorii, cum este cazul preparatelor tradiționale de Paște, riscul este să resimțim o senzație neplăcută de balonare, oboseală și disconfort digestiv. De aceea este foarte important ca în ultima săptămână de post să începem să pregătim organismul pentru consumul de alimente de origine animală”, explică nutriționistul.  Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție.

Masa de Paște. 3 reguli de care trebuie să ții seama pentru a fi sănătos

Creșterea cantității de proteine vegetale în ultima săptămână de post

Prima soluție pentru ca organismul să nu sufere un soc atunci când revine la meniul obișnuit după o perioadă de restricții alimentare este să consumăm în mod regulat proteine vegetal.

„Începând cu leguminoasele cum sunt năutul, lintea, și continuând cu produsele derivate din soia sau înlocuitorii vegetali de carne, precum și concentratele proteice din suplimentele vegane, toate aceste ingrediente ne ajuta să ne menținem și pe perioada postului capacitatea de a digera eficient proteinele, ceea ce ne ajută să avem o tranziție lipsită de disconfort la produsele tradiționale”, explică Cori Grămescu.

Creșterea consumului de fructe bogate în enzime

O nouă soluție o reprezintă fructele bogate în enzime proteolitice cum e cazul ananasului, asociat cu condimente care ajută digestia, cum e ghimbirul.

„În plus este foarte important să fim cumpătați. Nu este bine ca la aceeași masă să consumăm prea multe preparate tradiționale. Cel mai bine e să le împărțim pe durata zilelor de Paște după cum urmează. Dimineața dacă mâncăm ou, alegem doar o felie mica de drob, sau chiar mâncăm separat drobul la alta masă. Dacă la prânz consumăm ciorbă de miel, optăm pentru un ou fiert pe care îl ciocnim sau o bucată mică de friptură. Iar la cină putem mânca fie stufat fie friptură de miel, însorită de legume sau salată asortată”, a spus nutriționistul.

Balansarea preparatelor tradiționale din miel cu legume care ajută digestia

Opțiunea a treia pentru a ne ușura digestia se referă la asocierea corectă dintre carnea de miel. După cum se știe, carnea de miel se digeră greu. Tocmai de aceea trebuie asociată cu legume care ne ajută să ne simțim bine.

Recomandarea nutriționistului este să optăm pentru legume amărui cum sunt ruccola, andivele sau varza de Bruxelles. De asemenea, un plus îl reprezintă și consumul de ceaiuri și băuturi amărui cum sunt ceaiul de gălbenele, apa tonică, limonada cu grapefruit.