mamaplus.md

Ce să mănânci înainte de culcare, pentru un somn liniștit

-
//
06.11.2018

Poftele alimentare care apar la ore târzii îți pot pune în pericol atât odihna, cât și silueta. De multe ori simți nevoia de ceva crocant, sărat sau dulce, dar nu te îndrepta spre alimente hipercalorice pentru că vei fi nevoită să recuperezi excesele prin ore suplimentare la sală și vei avea emoții negative. 

mamaplus.md

Iată ce gustări poți alege înainte de culcare:
 
1. Semințe de dovleac

30g de semințe de dovleac îți asigură 35% din necesarul zilnic de magneziu.

„Acest mineral echilibrează tensiunea arterială, previne fluctuațiile glicemiei și menține funcțiile cognitive. În plus, studiile au demonstrat că alimentele bogate în magneziu cum sunt semințele de dovleac reglează ritmul de odihnă al organismului, activând producția de melatonină necesară pentru a fi calm și relaxat înainte de culcare”, explică dr. Kathy Siegel, nutriționist certificat.

2. Ceaiuri de plante

Uneori nu contează numai ce mănânci, ci și ce bei.

„Pe la ora 8 sau 9 seara beau un ceai de plante, în fiecare zi. De obicei le aleg pe cele care au o aromă asemănătoare cu a prăjiturilor, de exemplu ghimbir cu piersici sau măr cu scorțișoară. În lunile de iarnă prefer ceaiul de ghimbir cu turmeric pentru că mă încălzește și îmi dă o stare de liniște. Acest obicei mă ajută să las deoparte grijile și să mă pot odihni așa cum trebuie în orice sezon. Ceaiul cald este foarte util și vara, iar aromele deosebite elimină eficient poftele alimentare și mă ajută să evit îngrășarea”, spune dr. Samantha Cassetty, nutriționist din New York.

3. Cereale cu lapte

Alți nutriționiști preferă laptele și cerealele pentru a dormi mai bine.

„Dacă mi se face foame exact înainte să mă culc mănânc un bol mic de cereale cu lapte integral. O gustare consistentă  de acest tip îmi oferă fibre, proteine și grăsimi, favorizând în același timp somnul odihnitor și neutralizarea poftelor pentru dulciuri sau chips-uri”, potrivit dr. Malina Linkas Malkani.

4. Nuci

Nu trebuie neapărat să te temi de gustarea de dinainte de culcare, considerând-o un pericol pentru silueta pe care ți-o dorești. Poate fi o ocazie de a obține o doză suplimentară de nutrienți esențiali pentru funcționarea optimă a organismului. Astfel, dacă iei cina mai devreme și ți se face foame după aceea, poți alege nucile crocante.

„Nevoile nutriționale ale fiecărei persoane sunt diferite. Pentru mine este esențial să iau o mică gustare înainte de culcare ca să pot dormi bine. 2 linguri de nuci cu 2 linguri de iaurt grecesc integral sau cu unt de arahide sunt mixul ideal de proteine, grăsimi și fibre care îmi menține glicemia stabilă până a doua zi”, spune dr. Jessica Ivey.

5. Struguri înghețați

Seamănă cu șerbetul sau înghețata, dar au mult mai puține calorii și nu va trebui să-ți faci griji pentru siluetă.

„Nu sunt foarte dulci, iar boabele aromate elimină rapid orice poftă alimentară fără să ai impresia că ești obligat să nu mănânci chiar dacă ți-e foame. Pentru mine contează mai mult să fii atent la semnalele pe care ți le dă propriul organism în legătură cu apetitul decât să respecți niște reguli rigide care te stresează și te vor face să mergi la culcare supărat și înfometat. Ora nu contează foarte mult, ci cantitatea de alimente consumată”, consideră dr. Julie Lichtman, nutriționist certificat din Philadelphia.

6. Un pahar cu lapte

Opțiunea clasică din copilărie este la fel de eficientă și la vârsta adultă. Dr. Lauren Manaker alege de obicei un pahar cu lapte înainte să meargă la culcare, dacă i se face foame.

„Combinația de proteine, carbohidrați și grăsimi mă ajută să evit alimentele cu multe calorii. De asemenea, laptele este o sursă excelentă de triptofan, aminoacidul care stimulează producția de serotonină și favorizează somnul profund și liniștitor”, explică aceasta.

Sursa: eva.ro