mamaplus

Cât este de bine să bei lapte înainte de somn?

-
//
03.02.2021

Lipsa unui somn adecvat este asociată mai multor aspecte negative de ordin fizic şi mental. De fapt, este considerată o problemă de sănătate majoră la nivel global. Ca rezultat, mulți caută remedii pentru acasă pentru a îmbunătăți calitatea somnului. Un pahar de lapte cald înainte de culcare este o metodă tradițională, folosită din generații, pentru a elimina anxietatea şi pentru a avea o seară relaxată.

Te poate ajuta să adormi mai repede

În urma unor studii s-a demonstrat că în urma consumului de produse lactate precum lapte sau brânză înainte de culcare te poate ajuta să ai un somn liniştit însă motivul rămâne încă necunoscut. Mulți dintre experți sunt de părere că laptele are potențialul de a ajuta în privința somnului datorită compuşilor chimici sau a efectelor psiholofice sau chiar a ambelor.

Te ajută să ai un ciclu de somn sănătos

Anumiți compuşi care se regăsesc în lapte, în special triptofan şi melatonină, te ajută să adormi. Triptofanul este un aminoacid care se regăseşte în alimentele care conțin proteine şi joacă un rol important în producția de serotonină. Serotonina ajută la îmbunătățirea dispoziției, produce relaxare şi funcționează ca un precursor în producția hormonului melatonină. La rândul ei, melatonina este cunoscută şi ca hormonul somnului şi este eliminat de către creier. Ajută la reglarea ritmului circadian şi pregăteşte organismul pentru a intra în ciclul de somn.

Efecte psihologice

Anumiți experți suspectează că rolul potențial al laptelui este de a oferi un somn odihnitor însă profilul său nutrițional este mult mai apropiat efectelor psihologice. O altă teorie este aceea că în urma consumului de lapte cald ne amintim de ritualul pe care obişnuiam să îl avem în copilăriei, iar acest sentiment poate fi un semnal pentru creier care indică faptul că este timpul să dormi.

Ce nu ar trebui să consumi înainte de somn?

Nutriționiștii precizează că există alimente și substanțe care trebuie evitate de către persoanele afectate de insomnie: cafeaua, ceaiul negru, esențele de cola, alcoolul, nicotina, ciocolata, alimentele condimentate, aditivii alimentari, alimentele conservate, sarea și zahărul în exces.