mamaplus

Care sunt cele mai periculoase feluri de mâncare pe masa de Revelion

-
//
15.12.2020

Cele mai populare salate pentru masa de Revelion „Olivier” și „Șuba”, nu ar trebui consumate a doua zi pentru că devin toxice. Iată sfaturile unui nutriționist rus.

Printre cele mai periculoase feluri de mâncare pe masa de Revelion sunt considerate salate cu maioneză, fructe de mare, ouă și carne, a declarat nutriționistul Elena Solomatina pentru ”Vecherniaia Moskva”, citat de RIA Novosti.

Ea a îndemnat ca acestea să nu fie lăsate mult timp pe masă.

„La urma urmei, așa cum se întâmplă de obicei: ne-am așezat să sărbătorim cu câteva ore înainte de dangătul orologiului, ne-am plimbat, am revenit, am băut șampanie, ne-am plimbat apoi am revenit din nou. Iar salata se înăcrește în tot acest timp pe platou”, a explicat Solomatina, menționând că a doua zi acest produs este periculos pentru a fi consumat, chiar și fără maioneză.

De asemenea, ea a sugerat ca ingredientele pentru salată să fie pregătite din timp și să fie păstrate separat, să fie tocate și amestecate chiar înainte de a fi consumate. Salata asezonată trebuie consumată imediat.

Nutriționistul a reamintit că cea mai severă otrăvire este cauzată de pește și fructe de mare, ouă, carne și cârnați.

„Cel mai prielnic mediu pentru microbi este atunci când e cald și umed, acestea sunt condițiile care se realizează în salatele noastre preferate. De ce maioneza este atât de periculoasă? Doar pentru că oferă o umiditate ridicată”, a explicat nutriționistul, menționând că adăugarea de suc de lămâie sau oțet au efectul unui conservant.

Maioneza conține ouă, care, potrivit Solomatinei, bacteriile le adoră. Ea a avertizat că, neținând cont de perioada de valabilitate a salatelor, persoana riscă o intoxicație gravă. Intoxicația este deosebit de periculoasă pentru copii și vârstnici. La copii poate duce la deshidratare severă, dezechilibru electrolitic, convulsii și chiar deces. La vârstnici, otrăvirea poate declanșa o agravare a bolilor cardiovasculare, inclusiv un atac de cord.

Anterior, nutriționistul Olga Grigoryan îi sfătuia pe ruși să renunțe la șampanie de Revelion, explicând că alcoolul împreună cu alimentele bogate în calorii pot duce la probleme grave ale organismului. Ea a propus ca cina să fie servită la ora obișnuită și tot atunci să se deschidă șampania, dar consumul acesteia nu este obligatoriu.

De asemenea, ea a sugerat pregătirea gustărilor din legume pentru sărbătoarea de Revelion, o mică salată Olivier cu maioneză de casă. Mesele grele, cum ar fi heringul sub formă de „șuba”, pot fi pregătite pentru prânz pe 1 ianuarie.