mamaplus

Care este cel mai sănătos mod de a găti ciupercile, potrivit studiilor

0
//
01.06.2020

Oamenii de ştiință au dezvăluit care este cea mai bună modalitate prin care putem găti ciupercile, iar trase în tigaie nu se încadrează în această categorie.

Beneficiile ciupercilor:

Ciupercile sunt o alegere sănătoasă datorită cantităților semnificative de fibre, proteine, aminoacizi, vitamine (inclusiv B1, B2, B12, C, D şi E) şi minerale pe care le conțin, dar şi pentru faptul că sunt scăzute în grăsimi şi calorii. În plus, în urma unor cercetări s-a descoperit că anumite tipuri de ciuperci au potențialul de a proteja împotriva apariției cancerului prin protejarea celulelor ADN, dar şi prin inhibarea fomării tumorilor.

Totodată, există dovezi care sugerează că sunt benefice în tratarea şi controlul bolilor degenerative precum Alzheimer. Alte cercetări arată că ciupercile au proprietăți terapeutice şi ajută la scăderea colesterolului, în special în rândul adulților supraponderali şi previne reținerea celulelor pe pereții vaselor de sânge, proces prin care se formează plăgi. Astfel, protejează sănătatea inimii prin menținerea circulației şi tensiunii arteriale sănătoase.

Însă, potrivit unei cercetări de la Centrul Tehnologic al Ciupercilor, din La Rioja, Spania, compoziția ciupercilor, capacitatea antioxidantă şi conținutul nutrițional pot fi negativ afectate de procesul de gătire.

Cum să gătim sănătos ciupercile:

Pentru studiul publicat în Jurnalul Internațional de Ştiință Alimentară, echipa de cercetare a evaluat influența metodelor de gătire a ciupercilor: fierbere, preparare la cuptorul cu microunde, pe grill şi trase în tigaie. După ce s-au gătit patru tipuri de ciuperci, alese fiind cele mai consumate specii din întreaga lume, mostrele erau congelate şi analizate, iar rezultatele erau comparate cu versiunea crudă.

Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că cel mai bun mod prin care putem găti ciupercile ca acestea să-şi păstreze proprietățile nutriționale este pe grill sau la cuptorul cu microunde, în timp ce trase la tigaie sau fierte îşi pierd din activitatea antioxidantă. Ciupercile prăjite rămân cu un conținut mai mic de proteine şi carbohidrați şi au mai multă grăsime.

„Modalitățile de gătire precum prăjitul şi fiertul ciupercilor produce o scădere severă a proteinelor şi compuşilor antioxidanți, probabil din cauza substanțelor solubile din apă sau ulei, ceea ce poate avea o influență semnificativă asupra valorilor nutriționale ale produsului final”, a spus într-un comunicat Irene Roncero, unul dintre autorii studiului.