mamaplus

Băuturi răcoritoare permise și interzise copiilor în perioada verii

0
//
16.07.2021

Sezonul estival este în toi, iar asta înseamnă că părinții ar trebui să fie mai atenți la alimentația copilului și să includă în meniu cât și băuturile răcoritoare pentru ca cel mic să nu ajungă la deshidratare. Este foarte important să ții cont de sfaturile de mai jos și să renunți definitiv la băuturile acidulate care conțin foarte mult zahăr, iar acest ingredient nu este deloc binevenit în meniul unui copil mic.

Băuturi răcoritoare permise copiilor

Apa

Cel mai bine ar fi să-i dai copilului apă plată destinată celor mici (o găsești în orice magazin de la noi), deoarece corespunde cerințelor organismului în creștere și este absolut sigură pentru consum. De la prima deschidere, petul sau sticla cu apă poate fi păstrată la frigider nu mai mult de 48 de ore.

Ceai diluat

Ceaiul verde potolește setea cel mai bine, însă mulți dintre noi preferăm totuși ceaiul negru, pentru că ar fi mai aromat și gustos, mai ales dacă este cu adaos de fructe de pădure, fructe, frunze de mentă, coacăză neagră, zmeură sau căpșuni. Aceste ceaiuri trebuie lăsate la infuzat nu mai puțin de 15 minute, iar apoi - lăsate la rece.

Apropo, poți prepara ceai fără frunze de ceai, ci doar pe bază de zmeură, coacăză neagră, măceșe, căpșuni sau mentă. Aceste băuturi îl vor hidrata pe micuț și îi vor aduce doar beneficii, pentru că sunt pline de vitamine. Să nu uităm și de ceaiurile speciale pentru copii, care conțin diverse combinații de plante și concentrat din sucuri naturale și fructe.

Băuturi din fructe și compoturi

Dacă tot e vară, bucurați-vă din plin de varietatea de fructe autohtone pe care le găsiți atât în piețe cât și în magazine. Fructele și murele îmbunătățesc digestia și sporesc pofta de mâncare, ceea ce e un lucru bun, mai ales pe timp de caniculă. Totodată, băuturile din fructe asigură copiilor cantitatea necesară de vitamine și minerale, care se elimină mai rapid în timpul verii odată cu transpirația abundentă.

Sucuri

Sucurile tradiționale nu prea sunt potrivite pentru potolirea setei - dacă sunt consumate în exces, pot provoca gastroenterită sau insuficiență renală. În timpul verii ar fi bine să diluați sucurile cu apă plată, în raport de 1:1. 

Important: sucurile din comerț ”pentru adulți” nu sunt permise copiilor până la vârsta de doi ani.

Băuturi răcoritoare interzise copiilor

Apă carbogazoasă

Majoritatea băuturilor de acest gen conțin ingrediente periculoase pentru sănătatea copiilor: adaosuri sintetice și coloranți, aromatizatori și conservanți și foarte mulți agenți de aciditate. Toate aceste ingrediente pot provoca inflamarea tractului gastrointestinal (suferă în mare parte stomacul și pancreasul), declanșează o alergie, ceea ce va influența în mod negativ funcționarea rinichilor. Mai mult, apa carbogazoasă conține mulți carbohidrați (zahăr), care nu poate fi perceput de papilele gustative din cauza ”bulelor”, iar ele ne împiedică să ne potolim setea.

Cvasul

Pentru că este obținut datorită procesului de fermentare, nu este recomandat copiilor până la vârsta de 3 ani.