mamaplus

Avertizarea medicilor: Spală pepenele verde pe coajă înainte de a-l tăia!

0
//
29.07.2021

Pe cât de delicios este pepenele verde, pe atât de periculos poate fi dacă nu se respect niște reguli elementare. Medicii spun că obiceiul de a mânca pepenii nespălaţi e foarte periculos. Pe coajă se pot ascunde bacterii sau microbi, precum e coli, rotavirus sau hepatita A, care pot ajunge pe fruct în momentul tăierii.

”Pot determina infecții digestive, care pot să ne deranjeze uşor sau pot să ducă la afecțiuni grave cu diaree, cu vărsături şi cu sindrom de deshidratare”, susține Carmen Dorobăț, medic infecționist.

”Spălarea pe mâini e importantă, spălarea fructelor și legumelor, îndepărtarea pământului sau a oricăror microorganisme care pot contamina aceste fructe la suprafață”, mai afirmă medicul Diana Cimpoeșu.

Pepenii, la fel ca toate celelalte fructe și legume, trebuie spălați înainte de a fi băgați la frigider.

Toate fructele şi legumele trebuie spălate înainte de a fi consumate sau puse în frigider şi nu fac excepție de la această regulă nici pepenii, indiferent că sunt galbeni sau verzi. Dacă nu avem un detergent special pentru fructe şi legume, putem să folosim doar apă şi un burete. Trebuie spălat foarte bine, timp de câteva zeci de secunde, pentru a ne asigura că am scos de pe coaja pepenelui toate impuritățile. Abia mai apoi putem să îl tăiem pentru a-l consuma sau pentru a-l adăuga la frigider.

Specialiştii ne mai recomandă să punem fructele şi legumele separat în frigider, fără să atingă alte alimente.