mamaplus

Atenție părinți: Până la vârsta de 7 ani, copiii NU trebuie să consume ciuperci

0
//
09.06.2020

Copiilor de până la 7 ani le este interzis consumul de ciuperci. Este avertismentul medicilor, în plin sezon al acestor plante. Specialiştii mai atenţionează amatorii de ciuperci că trebuie să le cumpere doar din locuri autorizate.

De la începutul anului, cinci persoane, printre care doi copii, s-au intoxicat după ce au mâncat ciuperci culese din pădure, dar specialiştii spun că numărul cazurilor ar putea crește, dacă oamenii nu vor evita acest lucru. Cei mai expuși riscului sunt copiii.

"Trebuie să conștientizeze părinții că ciupercile nu sunt un produs necesar copiilor. Ciupercile sunt proteine vegetale, care sunt greu digerabile", a menţionat Stela Bradu, medic igienist, ANSP.

În pădurile din țară cresc peste 100 de specii de ciuperci otrăvitoare. Până în prezent biologii nu au descoperit un antidot care ar putea neutraliza efectul acestora.

"Intoxicațiile foarte grave poate să provoace așa numita ciuperca viperei. O singură ciupercă, poate să ducă la deces dacă este consumată, până la patru persoane. Ea crește numai în pădure. Primele simptome apar, cel mai devreme peste 12 ore, dar poate să apară peste 24 și 48 de ore, atunci când nu mai putem să intervenim ca să salvăm persoana", a explicat Ştefan Manic, specialist în micologie, Grădina Botanică.

Simptomele specifice otrăvirii cu ciuperci sunt voma, diareea, dar și durerile de burtă.