mamaplus

Alimentația copilului în timpul verii. Idei de mâncăruri și băuturi pentru cei mici

-
//
13.06.2022

Odată cu creșterea semnificativă a temperaturii aerului, micuțul tău are nevoie de mese cât mai sănătoase și o hidratare corespunzătoare. Este important ca alimentația micuțului tău să conțină cât mai multe fructe și legume de sezon, pentru că astfel îi vei asigura o creștere și dezvoltare armonioasă. Nu uita să respecți programarea meselor și să-i oferi preparate ușoare. Coplul tău îți va mulțumi!

Fructe noi

Unul dintre cele mai importante lucruri vara este varietatea largă de fructe proaspete pe care le poți găsi pe piață. Majoritatea sunt răcoritoare, dulci și hidratante, ceea ce este perfect pentru cei mici.

Prin urmare, acesta este un moment minunat pentru a le oferi copiilor fructe mai des. Unii copii pot fi destul de reticenți când vine vorba de alimente. Din fericire, există o mare varietate de rețete și feluri de mâncare pe care le poți pregăti împreună cu ei pentru a facilita introducerea alimentelor proaspete în dieta copilului.

De exemplu, supele reci, cum ar fi cele cu pepene verde, gazpacho sau crema de pepene galben, sunt destul de populare vara. Există, de asemenea, și alte opțiuni sănătoase și delicioase, precum salatele cu căpșuni, mango sau măr, printre alte fructe.

Piureuri și salate de legume, o opțiune excelentă pentru copii

Rețetele ușoare din alimente proaspete sunt grozave atunci când este cald afară. Din acest motiv, schimbă legumele fierte sau supele fierbinți cu alte feluri de mâncare.

Legumele oferă mulți nutrienți; prezența lor în dieta unui copil este extrem de importantă, deoarece consumul frecvent al acestora reduce riscul de a suferi anumite boli la vârsta adultă.

Gazpacho sau supa de vară sunt două dintre felurile de mâncare ideale pentru a asigura o bună nutriție a copilului în timpul verii. De asemenea, poți încerca să introduci ingrediente noi în salate de paste sau legume, cum ar fi castravetele sau ardeiul.

Înghețată de casă în alimentația copiilor vara

Fără îndoială, copiii adoră înghețata, mai ales vara. Cu toate acestea, majoritatea produselor din comerț tind să conțină cantități mari de zahăr sau grăsimi nesănătoase.

Din fericire, poți prepara înghețată de casă destul de ușor și rapid. Nici măcar nu trebuie să cumperi anumite dispozitive. Iată câteva sfaturi utile:

  • Poți face sorbeturi delicioase, zdrobind fructele preferate ale copiilor.
  • Dacă ești fan al înghețatei cremoase, poți folosi orice lapte la alegere, iaurt sau chiar avocado!
  • De asemenea, nu este necesar să adaugi coloranți sau arome artificiale. Dacă vrei o înghețată foarte aromată, poți adăuga cacao, vanilie sau fructe zdrobite.

Mâncăruri ușoare

Vara, copiii își petrec o mare parte din timp jucându-se și făcând activități în aer liber, ceea ce le poate scădea pofta de mâncare. De fapt, temperaturile ridicate au fost corelate cu o scădere a dorinței de a mânca, a ratei metabolice și a activității enzimatice legate de digestie.

În consecință, este mai bine să alegi rețete ușoare, cu puține sosuri, puține grăsimi și ușor de digerat. Adăugarea de nuci, pește, leguminoase sau cereale integrale transformă felurile de mâncare ușoare în opțiuni foarte nutritive.

Hidratare corectă

Temperaturile pot deveni extrem de ridicate în timpul verii. Prin urmare, nu trebuie trecut cu vederea consumul de lichide. Copiii au o proporție mai mare de lichid corporal în comparație cu adulții, iar aceste lichide trebuie să fie completate în mod regulat.

Experții în sănătate vorbesc despre importanța consumului de apă potabilă pe tot parcursul zilei. Copiilor le place să se angajeze în activități afară vara și tind să uite să intre în casă pentru a se odihni și a bea lichide. Este esențial ca toți părinții să fie atenți la hidratarea copiilor lor. Trebuie să menționăm că nu toate băuturile sunt la fel atunci când vine vorba de asigurarea hidratării organismului.

Apa sau laptele trebuie să fie prioritatea

Băuturile zaharoase, cum ar fi sucul de fructe, sunt deseori bogate în zahăr și sărace în nutrienți. În plus, consumul lor este legat de obezitate și carii dentare. Uită de băuturile energizante deoarece ingredientele lor nu sunt potrivite pentru minori.