mamaplus

Alarmant: 65% dintre copiii de până la 14 ani mănâncă dulciuri în fiecare zi

-
//
21.09.2021

Potrivit unui studiu recent, 65% dintre copiii până la vârsta de 14 ani mănâncă dulciuri zilnic. Bomboanele, ciocolata sau gogoșile ar trebui să apară în meniu de cel mult două ori pe săptămână, spun nutriționiștii. Pentru că părinții nu țin cont de aceste recomandări, apar excesele, dovadă că obezitatea infantilă a devenit o problemă la nivel mondial.

În teorie, un copil nu ar trebui să mănânce dulciuri de mai mult de două ori pe săptămână. În practică nu se întâmplă asta. 22% dintre părinți admit că micuții mănâncă produse care conțin zahăr și de două-trei ori pe zi.

O alternativă mai sănătoasă ar fi dulciurile făcute în casă. Și aici moderația este cuvântul cheie. Părinții se pot orienta spre deserturile clasice, cum ar fi orez cu lapte, clătite sau înghețată.

“Zahărul este un potențiator de gust și atunci când papilele sunt obișnuite cu această stimulare o să considere neatrăgătoare restul mâncării. Dacă îl stimulăm, va alege dulcele în detrimentul altor alimente. Trebuie să ținem cont că fructele sunt desertul ideal și cel mai sănătos dulce pe care natură ni l-a pus la dispoziție”, afirmă nutriționista Mihaela Bilic.

43% dintre părinți spun că micuții consumă și băuturi carbogazoase o dată pe săptămână sau mai des

În ceea ce privește alimentele pe care obișnuiesc a le ofere copiilor, mai mult de jumătate dintre părinți au indicat gustările sărate cum ar fi cipsuri sau sticksuri și 49% mezeluri.

″În momentul în care un copil îl vedem că are tendință de îngrășare toată familia trebuie să-și schimbe obiceiurile alimentare, iar astfel de produse nu trebuie consumate decât ocazional. Sfatul meu este nu le cumpărați, să nu aveți provizii”, a mai adăugat Mihaela Bilic.

“Este un consum exagerat de dulciuri și este posibil ca pentru acest consum să putem găsi diferite cauze. Una dintre cauze este necunoașterea regulilor de nutriție, ar fi utile lecții în școli, așa cum am propus noi în județul Iași. A doua cauză ar putea fi lipsa de disciplină în familie”, susține Prof. Univ. Veronica Mocanu, medic endocrinolog primar specializat tulburări de nutritive.