mamaplus

7 alimente pe care nu ar trebui să le reîncălzești niciodată

0
//
22.03.2021

Chiar dacă respecți regulile unei alimentații echilibrate și sănătoase, să știi că nu toate produsele pot fi reîncălzite la câteva ore de la preparare sau a doua zi. Unele dintre ele devin toxice, iar altele îți pot crea senzația de balonare sau chiar constipație. Nutriționiștii recomandă consumul imediat al acestor produse, după prepararea lor termică.

Cartofi

Cartofii sunt un aliment de bază, ușor de depozitat, de consumat și de reîncălzit. Deși sunt o sursă bogată de vitamina B6, potasiu și vitamina C, atunci când sunt expuși din nou la procesul de încălzire, sunt șanse să producă Clostridium Botulinum (bacteria care cauzează botulism). Chiar dacă lași cartofii afară, la temperatura camerei, producția de bacterii va continua să crească. Reîncălzirea cartofilor la microunde poate distruge bacteriile, dar pot să devină toxici. Prin urmare, pentru a evita proliferarea bacteriilor, cel mai bun sfat este să îi ții congelați sau să îi arunci dacă nu îi consumi în decurs de 1-2 zile de la gătire. În cazul în care optezi totuși pentru reîncălzire, folosește o tigaie puțin adâncă.

Orez

Chiar dacă pare surprinzător, și orezul reprezintă un aliment din categoria care nu trebuie reîncălzit. Conform Agenției de Standarde Alimentare, poți să suferi de toxiinfecție alimentară consumând orez reîncălzit. Acest lucru se datorează unor bacterii extrem de rezistente, denumite Bacillus Cereus. Căldura distruge aceste bacterii, dar poate de asemenea să producă spori toxici. Odată ce are loc reîncălzirea și mâncarea rămâne la temperatura camerei, orice spori conține se pot multiplica, cauzând toxiinfecție alimentară în urma consumului (diaree și vărsături). Ca să poți consuma orezul, fierbe apă și adaugă peste el; nu îl fierbe excesiv deoarece poate deveni lipicios.

Ciuperci

Este indicat să mănânci ciuperci imediat ce le prepari. În mod ideal, nu ar trebui depozitate pentru consum a doua zi deoarece conțin multe proteine și minerale, iar prin reîncălzirea lor nu faci decât să descompui suplimentar aceste proteine, cauzând ravagii la nivelul sistemului digestiv. Prin reîncălzirea lor se vor genera toxine care conțin nitrogen oxidat și radicali liberi. Chiar dacă ți se pare o idee bună să le păstrezi pentru a doua zi, ai grijă să le consumi reci, nu reîncălzite. Dacă totuși trebuie să le consumi calde, Consiliul European pentru Informații Alimentare recomandă să le aduci la temperatura de cel puțin 70 grade Celsius.

Legume cu conținut ridicat de nitrați

În cazul în care ai gătit recent spanac sau legume cu frunze verzi, morcovi, păstârnac sau chiar țelină, evită reîncălzirea lor în cuptorul cu microunde. Legumele bogate în nitrați, atunci când sunt reîncălzite, pot să devină toxice, prezentând proprietăți cancerigene – cauzatoare de cancer. Mai exact, nitratul din spanac poate fi transformat în nitrați și apoi în nitrozamine prin reîncălzire; unele dintre acestea sunt cancerigene și pot afecta abilitatea corpului de a transporta oxigen, conform Consiliului European pentru Informații Alimentare.

Spanacul conține un nivel ridicat de fier, prin urmare încălzirea și reîncălzirea sa poate să oxideze fierul din el. Oxidarea fierului generează cantități periculoase de radicali liberi, cunoscuți a cauza multe boli inclusiv infertilitate și cancer. Dacă vrei să consumi spanacul cald, poți să îl încălzești la abur sau să îl răcești rapid la temperatură sub 5 grade Celsius după gătire pentru a împiedica producția de nitrați.

Ouă

Cu toții știm că ouăle sunt o sursă bogată de proteine, însă, după cum a atras atenție mai sus specialistul, ouăle gătite sau fierte pot cauza un rău major atunci când sunt expuse din nou la temperatură ridicată. Odată ce ai gătit ouăle, trebuie să le consumi imediat. În cazul în care le păstrezi o perioadă de timp, nu le încălzi, mănâncă-le reci, eventual le poți adăuga într-o salată; alimentele bogate în proteine conțin mult nitrogen, care se poate oxida în urma încălzirii, eliberând compuși cancerigeni.

Administrația pentru Alimente și Medicamente a subliniat că reîncălzirea ouălor care au stat afară chiar și pentru o perioadă scurtă de timp poate fi periculoasă; nu trebuie să lași ouăle sau preparatele care conțin ouă în afara frigiderului mai mult de 2 ore sau mai mult de 1 oră în apă fierbinte.

Pui

Puiul cald este extrem de gustor, însă dacă îl păstrezi pentru ziua următoare, amintește-ți să nu îl reîncălzești. Compoziția sa de proteine se modifică complet (se descopune sau este denaturată) când este scos din frigider pentru a fi reîncălzit. Acest lucru poate cauza probleme la nivelul sistemului digestiv. Dacă totuși îl încălzești din nou, optează pentru o temperatură nu foarte ridicată (eventual pe aragaz); dacă este reîncălzit constant, proprietatea de descompunere a proteinelor poate îngreuna procesul de digestie. În ceea ce privește depozitarea puiului gătit, trebuie să se facă la o temperatură sub 5 grade Celsius și să arunci puiul care nu a fost consumat mai mult de 3 zile.

Ulei presat la rece

Una dintre cele mai bune surse de acizi grași omega-3 este reprezentată de uleiul presat la rece, precum uleiul de semințe de in, uleiul de măsline și uleiul de rapiță. Grăsimea de tip omega-3 este extrem de sensibilă la temperatură, ajungând să se descompună și să devină râncedă peste 40 grade Celsius. Prin urmare, nu trebuie să încălzești uleiul presat la rece nu trebuie încălzit înainte de consum. De altfel, nici uleiul obișnuit nu trebuie reîncălzit dacă a fost deja gătit deoarece poate elibera vapori toxici și radicali liberi nocivi; cel mai bine este să îl arunci și să nu îl refolosești.

În final, reține că depozitarea alimentelor joacă un rol vital în păstrarea lor în siguranță și bune de consumat. Prin urmare, dacă plănuiești să le depozitezi, ține-le în frigider pentru a evita producția bacteriilor care pot deveni nocive pentru sănătatea ta.