mamaplus

6 alimente care pot provoca toxiinfecții alimentare

0
//
26.06.2020

Unele alimente sunt asociate mai des cu boli și intoxicații alimentare. Acestea pot transporta germeni nocivi, care declanșează boli atunci când apare contaminarea.

Alimentele crude, de origine animală, au cel mai mare risc de contaminare, în special carnea crudă, carnea provenită de la păsările de curte, ouăle crude sau ușor gătite, laptele nepasteurizat și fructele de mare negătite. De asemenea, fructele și legumele pot fi contaminate.

Cu toate că anumite alimente sunt asociate cu riscuri mai mari, orice produs alimentar poate fi contaminat în timpul procesării sau în alte etape din lanțul de producție alimentară.

Carnea de pui, vită, porc și curcan

Intoxicațiile alimentare pot fi evitate atunci când carnea este gătită la temperatura corectă, astfel încât să fie distruși germenii. Majoritatea păsărilor de curte conțin Campylobacter, dar pot avea și Salmonella, Clostridium și alte bacterii. Carnea crudă poate conține Salmonella, E. coli, Yersinia etc.

Carnea nu trebuie spălată înainte de a o găti. Spălarea poate extinde bacteriile către alte alimente, ustensile sau suprafețe și nu împiedică îmbolnăvirea. Este indicat să folosiți un termometru pentru a verifica temperatura. Nu vă puteți da seama dacă carnea este gătită corect doar după culoare.

În cazul în care rămân resturi, acestea ar trebui tăiate bucăți și împărțite în cantități mici, astfel încât să se răcească suficient de repede pentru a preveni creșterea bacteriilor.

Fructele și legumele

Cele mai sigure fructe și legume sunt cele gătite, iar apoi cele spălate. Consumul fructelor și legumelor proaspete oferă beneficii importante pentru sănătate, dar uneori pot provoca intoxicații alimentare din cauza unor germeni nocivi precum Salmonella, E. coli și Listeria.

Produsele lactate nepasteurizate

Puteți preveni infecția cu Listeria și cu alți germeni nocivi dacă nu consumați lapte nepasteurizat sau alte produse lactate obținute din acesta, cum ar fi brânzeturile moi, feta, brie, camembert, înghețată, iaurt. Laptele nepasteurizat poate conține germeni nocivi, precum Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria și Salmonella.

Laptele crud devine sigur prin pasteurizare, care necesită doar suficientă căldură, pentru o perioadă mai lungă, astfel încât să fie distruși germenii ce provoacă boli. Laptele pasteurizat are aceleași beneficii nutriționale.

Cu toate că infecția cu Listeria este puțin frecventă, categoriile de risc sunt femeile gravide, vârstnicii și persoanele cu sistemul imunitar slăbit. Această infecție poate provoca avorturi spontane, nașteri premature, boli grave și chiar decesul nou-născutului.

Ouăle

Ouăle, atât cele fierte, cât și cele prăjite trebuie să fie gătite până când gălbenușurile și albușurile sunt tari. Ouăle pot conține un germen numit Salmonella. Evitați produsele care conțin ouă negătite.

Fructele de mare

Stridiile crude sau gătite necorespunzător pot conține bacterii Vibrio, care provoacă o infecție numită vibrioză. Fructele de mare se gătesc la 62°C. Evitați peștele crud, crustaceele sau produsele alimentare ce conțin fructe de mare crude, cum ar fi sushi. Stridiile și alte crustacee care se hrănesc prin filtrare pot conține virusuri și bacterii ce provoacă boli sau chiar deces. De asemenea, stridiile recoltate din apele contaminate sunt periculoase.

Făina

Făina este un produs agricol brut, care nu este tratat astfel încât germenii să fie distruși. Germenii nocivi pot contamina cerealele în timp ce se află încă pe câmp sau în alte etape ale producerii făinii. Bacteriile sunt ucise atunci când preparatele care conțin făină sunt gătite. Tocmai de aceea nu este indicat să gustați aluatul înainte de a-l găti.