mamaplus

5 beneficii uimitoare ale afinelor. Medicii recomandă consumul lor de câteva ori pe săptămână

-
//
22.09.2020

Afinele sunt printre cele mai sănătoase fructe datorită conținutului ridicat de vitamine, minerale şi antioxidanți. Acestea ajută la prevenirea şi tratarea infecțiilor şi luptă împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

Studii medicale au demonstrat faptul că sucul de afine ajută la prevenirea infecțiilor urinare. Astfel, dacă sunteți predispuşi la această afecțiune neplăcută, o puteți preveni consumând afine măcar de câteva ori pe săptămână.

„Afinele au cea mai mare capacitate antioxidantă dintre toate fructele, substanțele pe care le conțin neutralizează radicalii liberi care pot promova boala şi îmbătrânirea în organism. Una dintre calitățile extraordinare ale afinelor este că mențin sănătatea creierului. Aceste fructe mici conțin antociani, vitaminele A, complexul-B, C şi E, zinc, sodiu, potasiu, cupru, magneziu, fosfor, mangan şi pot preîntâmpina sau vindeca printre altele, apariția tulburărilor nevrotice, prin prevenirea degenerarii sau distrugerii neuronilor, a celulelor creierului, ajutând la menținerea sănătății sistemului nervos central”, explică Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.

Conținutul ridicat de fibre, antioxidanți puternici şi abilitatea afinelor de a dizolva colesterolul rău, fac din aceste fructe un supliment alimentar ideal pentru vindecarea bolilor de inimă.

Molecule grele

Sucul de afine este deosebit de eficient în lupta împotriva infecțiilor bacteriene ale tractului urinar. Bolnavii de cistită trebuie să consume mult suc de afine neîndulcit pentru eliminarea din tractul urinar a E-coli şi Proteus, care provoacă dureri în timpul urinării, crampe abdominale şi chiar sângerări.

Dezvoltarea coloniilor de bacterii, precum E-coli de-a lungul pereților mucoasei din interiorul tractului urinar, sunt responsabile pentru aceasta infecție care conduce la inflamație, senzație de arsură în tipul urinării şi alte complicații.

În acest caz, afinele pot fi surprinzător de benefice. Acestea conțin un compus format din polimeri mari, precum moleculele grele, care înhibă creşterea bacteriilor respective. Afinele au proprietăți antibiotice, care se adaugă la acest efect. Moleculele mari şi grele spală practic aceste bacterii de pe pereții tractului urinar, prevenind declansarea infecției.

De ce e bine să consumi afine:

Întăresc sistemul imunitar. Datorită conținutului bogat în antioxidanți, afinele contribuie la întărirea sistemului imunitar şi prevenirea îmbolnăvirilor.

Reduc tensiunea arterială. Dacă sunt consumate regulat, afinele au rolul de a reduce tensiunea arterială. Aşadar, dacă ai probleme cu tensiunea, ar trebui să le consumi zilnic.  

Previn îmbătrânirea şi protejează împotriva cancerului. Antioxidanții care se află în afine reduc daunele cauzate de stresul oxidativ şi previn îmbătrânirea pielii şi apariția ridurilor. Totodată, ajută corpul să neutralizeze radicalii liberi, protejând împotriva cancerului, a diabetului şi a bolilor cardiovasculare.

Au proprietăți anti-inflamatorii. Afinele previn inflamațiile, crescând cantitatea de molecule numite proteine de şoc termic, care scad odată cu înaintarea în vârstă.

Îmbunătățesc tranzitul intestinal. Afinele au rolul de a îmbunătăți digestia, reducând inflamațiile şi tratând constipația şi diareea. Ele ajută totodată la menținerea sănătății tractului urinar.

Un pahar de afine are în jur de 80 calorii şi zero grăsimi sau colesterol. Aceeaşi cantitate are şi 10 mg sodiu, 20 g carbohidrați şi 4 g de fibre, însemnând 15% din cantitatea zilnică recomandată.