mamaplus

10 alimente pentru o vedere mai bună

-
//
18.02.2020

Tu consumi alimente pentru o vedere mai bună? Care sunt alimentele bune pentru ochi? Pierderea vederii este un rezultat inevitabil al procesului de îmbătrânire. Există totuși câteva lucruri pe care le putem face cu toții. Un stil de viață sănătos poate reduce semnificativ riscul de a ne confrunta cu probleme de ochi.

Un studiu din 2001 având ca temă fundamentală sănătatea ochilor și numit AREDS (Studiul bolilor de ochi legate de vârstă) – a descoperit că unii nutrienți, precum zinc, cupru, vitamina C, vitamina E, beta-carotenul pot reduce de fapt riscul de scădere a vederii legată de vârstă, cu până la 25%.

În plus, în 2013 cercetarea a fost actualizată pentru a testa alți nutrienți potențial benefici pentru ochi. Aceștia au inclus acizii grași omega-3, zeaxantina, luteina și beta-carotenul. Pe scurt, studiul a relevat faptul că unele combinații ale acestor nutrienți pot genera un efect mai mult decât pozitiv. În 2018 au fost confirmate rezultatele anterioare: nutriția chiar poate ajuta la menținerea vederii bune. Așadar, ce nu ar trebui să lipsească niciodată de pe mesele noastre conform studiilor efectuate de-a lungul anilor?

Iată 10 alimente pentru o vedere mai bună pe care să le consumi și tu:

Pește

Multe tipuri de pești sunt o adevărată sursă de acizi grași Omega-3. Peștii grași sunt considerați cei care depozitează Omega-3 în intestin sau țesutul corpului, printre care:

  • ton
  • somon
  • păstrăv
  • scrumbie
  • sardine
  • anșoa
  • hering

Studiile au arătat că un consum de pește gras ne protejează împotriva ochilor uscați, chiar și împotriva uscăciunii cauzată de ecranul calculatorului.

Fructe uscate și leguminoase

Chiar și fructele uscate sunt foarte bogate în Omega-3 acizi grași. Acestea conțin, în plus, și niveluri ridicate de vitamina E care protejează ochii de deteriorarea cauzată de vârstă.

Nuci și leguminoase care sunt bune pentru ochi:

  • nuci
  • nuci braziliene
  • caju
  • arahide
  • linte
  • semințe

Citrice

Sunt bogate în vitamina C care, la fel ca și vitamina E, constituie un puternic antioxidant natural care ajută la contracararea îmbătrânirii ochiului. Cele mai bogate citrice în vitamina C sunt:

  • lămâile
  • portocalele
  • grepfruitul

Legumele cu frunze verzi

Sunt alimente bogate în luteină și zeaxantină, precum și o sursă de vitamina C sănătoasă pentru ochi. Cele mai importante legume cu frunze verzi bune pentru ochi sunt:

  • spanacul
  • varza
  • conopida
  • morcovii

Alimente pentru o vedere mai bună: Cele portocalii

Sunt alimente bogate în vitamina A și beta-caroten, responsabil pentru culoarea lor portocalie distinctivă. Vitamina A joacă un rol esențial în buna funcționare a vederii. De fapt, este o componentă a unei proteine ​​importante numită rodopsină, care determină retina să absoarbă lumina. Nu se știe exact ce rol are beta-carotenul direct asupra vederii dar, cu toate acestea, organismul are nevoie de această substanță pentru a sintetiza vitamina A.

Cartofi dulci

La fel ca morcovii, cartofii dulci sunt, de asemenea, bogați în beta-caroten, precursorul biochimic al vitaminei A. În plus, sunt o sursă importantă de vitamina E, care acționează ca un antioxidant.

Carne de vită

Carnea de vită este bogată în zinc, un element care poate întârzia pierderea vederii, precum și degenerescența maculară. Ochiul în sine, în interior, conține niveluri ridicate de zinc, în special în retină și în țesutul vascular care îl înconjoară. Și pieptul de pui, dar și carnea de porc, conțin, de asemenea, zinc, dar cu niveluri mai mici decât carnea de vită.

Ouă

Ouăle sunt o sursă excelentă de luteină și zeaxantina, care reduc riscul de pierdere a vederii odată cu înaintarea în vârstă. Ouăle sunt, de asemenea, bogate în vitamina C, vitamina E și zinc.

Apă

Apa este bună la toate și fără apă organismul nu ar putea funcționa bine. De asemenea, apa este obligatorie pentru sănătatea ochilor. Un consum adecvat de apă previne deshidratarea, reducând astfel simptomele deranjante create de ochii uscați.