mamaplus

10 alimente despre care nu știai că pot fi congelate

-
//
23.07.2020

Este deja cunoscut faptul că poți congela cu ușurință și fără griji diverse tipuri de carne, pentru a fi consumate mai târziu. Un lucru bun pentru gospodine și nu numai stă în faptul că și alte alimente pot fi păstrate în același fel, fără să își piardă din calități. 

Dacă ai încerca să congelezi alimentele despre care îți vom spune, ai putea economisi timp și bani și astfel vei găsi gătitul mult mai convenabil. Încearcă doar să nu congelezi și să decongelezi alimentele de prea multe ori. Alimentele păstrate la o temperatură constantă de 0 grade vor fi bune pentru consum pentru mai mult timp.

1. Vinul

Sticla de vin care nu s-a băut în întregime poate fi păstrată în congelator. În cazul în care nu ai un dop special pentru sticlă, poți acoperi gâtul sticlei cu folie de plastic și apoi poți înfășura un elastic de bucătărie în jurul ei. Când vrei să consumi din nou vinul, asigură-te că l-ai scos din congelator cu 60 de minute înainte.

Alt mod în care poți congela vinul este să îl pui în tăvițele speciale pentru cuburile de gheață pe care le congelezi în mod normal. Depozitat astfel, este recomandat ca vinul să se folosească apoi la gătit.

2. Ouăle

Suntem deja obișnuiți să păstrăm ouăle în frigider, însă ceea ce nu este foarte cunoscut e faptul că locul special amenajat pentru depozitarea acestora în frigider nu este cel mai bun. Pe ușa frigiderului temperatura nu este suficient de scăzută. Tocmai din această cauză te sfătuim să congelezi ouăle altfel:

Sparge-le și amestecă la fiecare cană de ouă crude o linguriță de sare, dacă le păstrezi pentru mâncăuri obișnuite, sau o linguriță de zahar, dacă le păstrezi pentru prăjituri. Ouăle pot fi păstrate în congelator până la 1 an, indiferent de termenul de garanție.

3. Orezul brun

Orezul brun are un conținut de ulei mai mare decât orezul alb, ceea ce îl face mai puțin rezistent în timp. Dar ar putea ține cu câteva luni mai mult dacă îl congelezi. Dacă pachetul a fost desfăcut, orezul brun trebuie să fie congelat doar după ce a fost reîmpachetat în vid.

4. Untul

Untul se congelează cu ușurință, în pachet sau în cantități mai mici, în punguțele pentru congelator. Dacă trece în repetate rânduri de la o temperatură la alta, un pachet de unt poate rămâne bun doar cu o lună mai mult decât data inscripționată pe ambalaj. Dacă este păstrat în congelator, acesta își poate păstra calitățile până la 6-9 luni.

Untul care conține sare poate fi păstrat mult mai bine la congelator, de preferat după ce a fost împachetat în folie de aluminiu. Dacă după decongelare acesta își schimbă mirosul, gustul sau consistența, nu mai este bun pentru consum.

5. Laptele

Laptele poate rezista până la 3 luni dacă îl congelezi. Trebuie doar să ai grijă ca recipientul în care se află să nu fie plin, deoarece își va mări volumul. După decongelare, zbate sticla sau cutia în care este depozitat. Este posibil să își schimbe consistența, însă este în stare bună pentru gătit.

6. Nucile

Te poți bucura de alimente uleioase precum nucile, alunele și migdalele până la 1 an sau chiar 2. Deși conținutul mare de ulei le poate face să devină râncede, congelarea lor dă rezultate foarte bune. Depozitează alimentele în pungi de plastic cu sistem special de închidere sau în vid.

7. Ierburile pentru gătit

Ierburile proaspete sunt preferate pentru multe rețete, însă nu întotdeauna avem acces la ele. De aceea, sfatul nostru este să le congelezi în tăvițele pentru gheață. Adaugă apă peste fiecare cub în care ai pus ierburile și bagă-le la congelator. Le poți prelungi calitățile până la 6 luni.

8. Pasta de tomate 

Aceasta poate fi congelată pentru 2-3 luni. Nu congela resturile de pastă de tomate direct în conservă, ci mută pasta în recipiente de sticlă sau plastic.

9. Pâinea

Dacă nu termini niciodată o pâine întreagă cât timp este proaspătă, o poți congela. Pune-o în punguțe de plastic sau învelește-o în folie de aluminiu și se va păstra proaspătă și bună pentru consum.

10. Siropul de arțar

Poți congela pe timp nelimitat siropul de arțar. Desigur, congelarea imitațiilor și a sucurilor cu aditivi nu poate da același rezultat. Mută siropul de arțar din ambalajul original în recipiente din sticlă și nu va trebui să risipești nici măcar un singur strop.