mamaplus.md

Cum prevenim apariția fisurilor la nivelul mameloanelor în timpul alăptării

-
//
02.09.2015

10-15% din mamele care alăptează, se confruntă în primele zile de alăptare cu fisuri la nivelul mameloanelor. Fisurile și rănile apar frecvent și pot deveni o problemă gravă pentru procesul de alăptare.

Fisuri la nivelul mameloanelor în timpul alăptării: prevenire și tratament

Ce duce la formarea fisurilor? Motivele pot fi diferite:

  • Forma mamelonului;
  • Sensibilitate pielii mamelonului;
  • Excitabilitate slabă a mamelonului în timpul alăptării;
  • Lipsa îngrijirii igienice corespunzătoare a mameloanelor;
  • Incapacitatea mamei de a atașa corect copilului la sân.

Fisuri la nivelul mameloanelor în timpul alăptării: prevenire și tratament

Fisurile pot fi:

  • Unice sau multiple;
  • Superficiale sau profunde;
  • Pe un mamelon sau pe ambele.

Dacă fisura este infectată, are loc formarea eroziunilor, rănilor dar în primul rând apare roșeața. Fisurile sunt însoțite de durere, care devine acută în timpul alăptării.  agravată de supt. Aceasta inpune femeia să alăptarea, ceea ce poate duce în cele din urma la terminarea lactației. Fisurile infectate deseori duc la dezvoltarea mastitei.

Cum să alăptezi?

✔ În cazul în care fisurile sunt mici, este necesar să se continue alăptarea. Puteți încerca să utilizați protectoare pentru mamelon din silicon. Ele permit despărțirea buzelor copilului de mamelon, fapt care reduce durerea și traumarea acestuia.

✔ Dacă fisurile sunt profunde, alăptarea poate fi suspendată temporar. Sânul se scurge bland, iar copilului I se oferă laptele cu lingurița. Reluați alăptarea după tratarea fisurilor.

Fisuri la nivelul mameloanelor în timpul alăptării: prevenire și tratament

Tratament

Tratamentul mameloanelor crăpate trebuie să fie eficient și rapid. Este important să se mențină lactația.

Cum totuși să tratezi mameloanele crăpate? Fisurile se dezinfectate cu o soluție de permanganat de potasiu. În cazul în care pielea mamelonului este prea uscată, apoi se aplică un tampon steril înmuiat în ulei de pește sau lanolină.

Bepanten-ul poate fi și el folosit. El are un efect antimicrobian și cicatrizant. Se poate aplica de asemenea o soluție de vitamina A, precum și gel sau unguent solkoseril.

Fisuri la nivelul mameloanelor în timpul alăptării: prevenire și tratament

Compresele sunt și ele foarte utile. Soluția medicamentoasă în acest caz poate fi compusă din Chlorophyllipt soluțe uleioasă 2%, Sintomicin liniment  (1-5%) sau furacilin unguent (0.2%). O pânză sterilă îmbibată în unul dintre aceste soluții trebuie aplicată pe mamelon după alăptare și înainte de culcare. După aplicarea compresei sânul trebuie spălat cu apă caldă și săpun și șters cu un prosop curat.

Nu trebuie să omitem că cel mai bun tratament pentru fisurile mameloanelor este laptele matern. După alăptarea, mamelonul trebuie spălat cu apă caldă, apoi se decantează câteva picături de lapte, se unge areola și se lasă să se usuce.

Atenție! Dacă fisurile sunt purulente și aveți febră, adresați-vă la medic!

Profilaxie

1. Îngrijiți corect sânii. Nu este nevoie să spălați sânul cu apă și săpun după fiecare alăptare. Aceasta poate duce la uscarea pielii, cauzând fisuri. Este suficient să faceți un duș igienic în fiecare zi. Pentru sân, puteți folosi un săpun lichid cu un pH neutru. După duș ștergeți ușor mamelonul, nu frecați cu prosopul.

După alăptare, lăsați mamelonul să se usuce. Nu-l ștergeți cu prosopul și nu stoarceți laptele rămas în mamelon. În timpul uscării el este absorbit și astfel se restabilește echilibrul hidro-lipidic al pielii mamelonului.

Fisuri la nivelul mameloanelor în timpul alăptării: prevenire și tratament

2. În sutiene puteți folosi tampoane speciale pentru sâni. Ele absorb picăturile de lapte secretate și protejează mamelonul de umiditate.

3. Un regim rational de alăptare. În primele zile ale alăptării se elimină o cantitate mică de colostru. Cerințele nutriționale pentru sugari sunt mici. Prin urmare, termenul alăptarii este de aproximativ 10 minute. Copilul primește în acest timp cantitatea necesară de colostru și nu rănește mamelonul.

Ulterior, atunci când vine laptele, durata alăptprii crește de 2-3 ori. Alăptarea se face la cerere. Dacă un copil este des, el suge liniștit și rapid. Nu folosiți sânul cu rol de suzetă. În foarte rare cazuri, se poate oferi sânul atunci când copilului nu îi este foame. Dar nu exagerați, în special în primele luni de alăptare.

4. Alăptarea corectă. Dacă se simte durere acută la atașarea copilului la un mamelon sănătos, înseamnă că copilul a fost atașat greșit.

În aceste cazuri este necesar să se întrerupă alăptarea. Retrageți mamelonul împingându-l cu degetul, astfel încât în gura copilului să nimerească aerul. Apoi, atașați încă o dată copilul, astfel încât gura copilului să cuprindă cea mai mare parte a areolei. Pentru a face acest lucru, treceți degetul peste obrazul copilului, el deschide gura, cu cealaltă mână, ținând mamelonul între degetul mare și arătător, introduceți orizontal mamelonul în gura copilului.

5. Terapia cu vitamine. Pentru a preveni hipovitaminoza este nevoie de un aport regulat de multivitamine pentru mamele care alăptează. Aceasta contribuie la metabolismul normal al pielii, ceea ce o face rezistentă la răni și se vindecă rapid. Administrarea de multivitamine ar trebui să înceapă în timpul sarcinii.

Fisuri la nivelul mameloanelor în timpul alăptării: prevenire și tratament

Unguente

Unguente cu vitamina A stimulează regenerarea pielii. Reduce exfoliere și uscăciunea, previne apariția unor noi fisuri, are un efect antiinflamator si antialergic. Ele sunt bine tolerate, nu reduc apetitul copilului și nu afectează calitatea laptelui.

Unguentul Videstim, care pe lângă retinol (vitamina A) conține numai stabilizatori, ceară, uleiuri minerale și apă, ceea ce îl face hipoalergenic și sigur în tratarea fisurilor.

Soluție uleioasă de vitamina A – Bepanten-ul poate fi utilizat în tratamentul fisurilor. El trebuie să fie înlăturat înainte de alăptare.

✔ Puteți aplica crema specială pentru sân - purelan. Aceasta este compusă din lanolină pură și menține echilibrul de umiditate al pielii. Această cremă are un efect preventiv, dar nici un efect terapeutic. Ea nu se spală înainte de alăptare.

✔ Ulei de parafină (ulei de vaselină)

Remediu pentru fisuri

Metode pentru tratamentul fisurilor oferă și medicina tradițională. Înainte de utilizarea acestor metode, consultați-vă cu medicul dvs.

Aplicați o frunză de varză pe sân, pentru a scăpa de inflamație. Varza are proprietăți de vindecare.

Între alăptări este recomandat să ungeți mamelonul cu ulei vegetal care se spală înainte de alăptare.

Un efect de vindecare are uleiul de cătină.

Mameloanele cu fisuri pot fi spălate cu infuzie de mușețel sau frunze de mesteacăn. Pentru a pregăti infuzia aveți nevoie 1-2 linguri de mușețel sau frunze de mesteacăn, la o jumătate de litru de apă și se fierbe la foc mic, până când se evaporă jumătate din cantitatea de apă. Apoi se strecoară, se răcește, se îmbibă un tifon în acestă infuzie și se aplică pe sân.

Sfecla roșie poate fi de asemenea de ajutor. Se dă sfecla roșie prin răzătoare și se aplică pe sân. Sfecla trebuie schimbată de până la 15 ori pe zi.

Fisuri la nivelul mameloanelor în timpul alăptării: prevenire și tratament

Respectând recomandările despre alăptare și igiena sânului se pot evita complicațiile neplăcute cum ar fisurile mameloanelor. Alăptarea ar trebui să o sursă de emoții pozitive.

Sursa