Proaspetele mămici se confruntă cu multe dileme legate de îngrijirea bebelușilor. Una dintre acestea este să calce sau nu hainele micuților. Această practică era populară pe timpurile când mașinile de spălat erau o raritate, iar pelincile – un articol vestimentar indispensabil. În prezent, medicii consideră că acest proces este neactual și chiar inutil.
Se consideră că temperatura înaltă din timpul călcatului distruge microbii de pe hăinuțe, asigurându-i bebelușului o protecție suplimentară împotriva îmbolnăvirilor. Însă, specialiștii susțin că acest proces este absolut neobligatoriu, iar situațiile când rufele bebelușului s-ar întâlni cu bacterii periculoase sunt aproape inexistente.
”Cu cât copilul face cunoștință cu bacteriile și virușii din mediul exterior mai devreme, cu atît el își dezvoltă mai bine toleranța. Sistemul imun nu se poate stimula în momentul în care copilul trăiește într-o bulă sterilă. Chiar dacă izolăm copilul pentru o anumită perioadă de timp, el oricum va intra în contact cu virușii și bacteriile acestea mai târziu. Noi avem nevoie de ei pentru ca să ne dezvoltăm inumitatea și toleranța sistemului imun”, a declarat medicul pediatru, Oxana Turcu.
Specialiștii consideră că există alte modalități prin care putem dezinfecta hainele copiilor.
- Alegem hăinuțele pe eticheta cărora este indicat că pot fi spălate la cel puțin 60 de grade Celsius.
- Rufele copiilor se spală separat de cele ale adulților.
- Se recomandă ca hainele celor mici să fie spălate cu detergenți speciali, cu acțiune blândă asupra țesăturii.
- Acestea trebuie să fie clătite la un regim dublu, pentru ca să fim siguri că într-adevăr sunt curate și nu mai conțin detergenți, alte impurități.
- Important este să nu păstrăm vestimentația bebelușilor împreună cu alte obiecte, haine murdare sau într-un loc plin de praf.
”Rufele oricum vor prinde aceste bacterii, dacă vor fi depozitate într-un loc care nu este predestinat pentru acest lucru. Acum, călcatul are doar funcția estetică. Haina arată frumos, dar nu protejează copilul. Putem zice că acest proces epuizează mama și fură din timpul prețios pe care ea poate sa-l petreacă împreună cu puiul ei”, a adăugat Oxana Turcu.
Potrivit unor studii efectuate de microbiologi din SUA, acei copii care sunt lăsați încă din primul an de viață să intre în contact cu tot felul de microorganisme au o imunitate crescută, suferă mai rar de alergii și sunt în general mai sănătoși decât cei crescuți într-un mediu cât mai steril. Și asta datorită sistemului imunitar, care este expus la tot felul de microbi, învață să se adapteze și se dezvoltă treptat.
Sursa: Mamaplus.MD