mamaplus

Ziua Internațională a Fetelor: Generația actuală, afectată de crizele globale

-
//
11.10.2024

Din 2012, Națiunile Unite marchează ziua de 11 octombrie ca „Ziua Internațională a Fetelor”. Mișcarea promovează drepturile fetelor, subliniază inegalitățile de gen care există încă și diversele forme de discriminare și abuz suferite de tinerele din întreaga lume.

mamaplus

Tema Zilei internaționale a fetelor din 2024 este „Viziunea fetelor pentru viitor”, transmite tvrmoldova.md.

Tema din acest an exprimă atât nevoia de acțiune urgentă, cât și speranța persistentă, determinată de a da putere vocilor fetelor și de a le împărtăși viziunea pentru viitor.

Generația actuală de fete este afectată în mod disproporționat de crizele globale legate de climă, conflicte, sărăcie și de respingerea câștigurilor obținute cu greu în domeniul drepturilor omului și al egalității de gen. Prea multor fete le sunt încă refuzate drepturile, restricționându-le alegerile și limitându-le viitorul.

Totuși, analize recente arată că fetele nu sunt doar curajoase în fața crizei, ci și pline de speranță pentru viitor.

În fiecare zi, ele iau măsuri pentru a realiza viziunea unei lumi în care toate fetele sunt protejate, respectate și împuternicite.

Dar fetele nu pot realiza singure această viziune. Ele au nevoie de aliați care să le asculte și să le răspundă nevoilor.

Cu sprijinul, resursele și oportunitățile potrivite, potențialul celor peste 1,1 miliarde de fete din lume este fără limite. Iar atunci când fetele conduc, impactul este imediat și de amploare: familiile, comunitățile și economiile sunt mai puternice, iar viitorul nostru mai luminos.

1 miliard de fete și femei nu dispun de competențele de care au nevoie pentru a reuși pe piețele muncii

La nivel mondial, aproximativ 1 miliard de fete și femei nu dispun de competențele de care au nevoie pentru a reuși pe piețele muncii aflate în schimbare rapidă

În prezent, aproape 1 din 5 fete nu termină învățământul secundar inferior și aproape 4 din 10 fete nu termină învățământul secundar superior.

Aproximativ 90 % dintre adolescente și femei tinere nu utilizează internetul în țările cu venituri reduse, în timp ce bărbații au de două ori mai multe șanse să fie online.

La nivel mondial, fetele cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani petrec zilnic cu 160 de milioane de ore mai mult decât băieții de aceeași vârstă în activități neremunerate de îngrijire și muncă domestică.

Adolescentele continuă să reprezinte 3 din 4 noi infecții cu HIV în rândul adolescenților.

Aproape 1 din 4 adolescente căsătorite/partenere în vârstă de 15-19 ani au fost supuse violenței fizice sau sexuale din partea unui partener intim cel puțin o dată în viață.

Chiar înainte de pandemia COVID-19, 100 de milioane de fete riscau să se căsătorească în copilărie în următorul deceniu. Iar acum, în următorii zece ani, cu până la 10 milioane mai multe fete din întreaga lume vor fi expuse riscului de a se căsători în copilărie din cauza pandemiei COVID-19.