Vârsta tatălui influențează dezvoltarea autismului la copil

Vârsta tatălui influențează dezvoltarea autismului la copil

-
//
03.05.2017

Oamenii de știință au descoperit că ceasul biologic „ticăie“ nu doar la femei, dar și la bărbați. Prea devreme (înainte de 25 de ani) și prea târziu (după 51 de ani) paternitate poartă cu ea același risc pentru dezvoltarea socială normală a copilului.

Vârsta tatălui influențează dezvoltarea autismului la copil

Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Centrul pentru studiul și tratamentul autismului de la Spitalul Mount Sinai din New York.

Articolul specialiștilor a fost publicat  în revista Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry.

Cercetătorii au analizat datele de la peste 15.000 de gemeni. Copiii au fost monitorizați de la vârsta de 4 până la 16 ani. Specialiștii au luat în calcul diferite lucruri, printre care abilitatea copiilor de a comunica cu colegii, comportamentul lor, hiperactivitatea sau emotivitatea sporită.

S-a dovedit că picii cu tați foarte tineri sau în vârstă, la o vârstă fragedă sunt chiar mai sociabili decât colegii lor. Cu toate acestea, devenind adolescenți, ei încep treptat să rămână în urmă față de colegii ai căror tați i-au conceput la o vârstă mijlocie. În același timp, dezvoltarea abilităților sociale ale copiilor nu depinde de vârsta mamei.

Analiza genetică a arătat că dezvoltarea socială a unui copil este mai degrabă afectată de gene, decât de factorii de mediu.

“Cu cât tatăl este mai în vârstă, cu atât este mai puternică predispoziția genetică de a încetini dezvoltarea copilului. În unele cazuri, această întârziere poate fi o manifestare a tulburărilor din spectrul autismului”, au declarat cercetătorii.

Motivele biologice care stau la baza relației dintre un tată în vârstă și riscul de autism la copii nu au fost încă înțelese. Cercetătorii presupun că poate fi vorba despre o piedică a maturizării creierului la făt.

Sursa: Mamaplus.MD