mamaplus

Un tânăr cu autism a înregistrat un nou record mondial

-
//
19.06.2023

Un american de doar 21 de ani, diagnosticat cu autism, a intrat în Cartea Recordurilor după ce a rezolvat un Cub Rubik 3x3x3 în doar 3,13 secunde. Max Park a devenit ambasadorul oficial al Cubului Rubik, după ce a doborât recordul  stabilit, în 2018, de chinezul Yusheng Du, care a avut nevoie de 3,47 de secunde, scrie The Guardian.

mamaplus

Noul record mondial la Cubul Rubik a fost înregistrat în cadrul evenimentului Pride in Long Beach 2023 din California.

„Atmosfera a fost electrizantă. Toată lumea știa că a doborât recordul și cred că aproape toată lumea era în stare de șoc”, a declarat tatăl lui Park, Schwan Park, pentru Guinness Book.

Schwan a descris recordul 3x3x3 ca fiind „crème de la crème” a titlurilor de cubing, după ce fiul său l-a adăugat la o serie de alte recorduri pe care le deține, inclusiv recordurile mondiale de rezolvare unică și de rezolvare medie pentru cubul 4x4x4, cubul 5x5x5, cubul 6x6x6 și cubul 7x7x7, precizează Digi24.

Park a devenit cunoscut la nivel mondial după ce a apărut în documentarul Netflix din 2020 The Speed Cubers, în care a jucat alături de colegul său campion și bun prieten Feliks Zemdegs.

La vârsta de doi ani, Park a fost diagnosticat cu autism, iar părinții au fost nevoiți să caute modalități de a-i dezvolta abilitățile motorii fine. După ce a luat în mână un cub Rubik, aceștia și-au dat seama că puzzle-ul ar putea fi de ajutor.

Părinții săi au început să înțeleagă beneficiile folosirii cubului ca un fel de terapie și au folosit competițiile ca mijloc de a-l învăța reguli sociale, cum ar fi să stea la coadă și să-și aștepte rândul.

„A fost o șansă uriașă pe care urma să o exploatăm pentru dezvoltarea socială a lui Max”, a declarat tatăl lui Park în documentarul Netflix.

Ghidat de motto-ul său „nu gândi, doar rezolvă”, Park a devenit campion mondial la cubul Rubik la vârsta de 15 ani. A urmat o serie de alte titluri, iar acum este ambasador oficial al Rubik’s.

Cubul Rubik este, de fapt, un puzzle 3-D inventat în 1974 de sculptorul și profesorul de arhitectură maghiar Erno Rubik. Acesta a fost numit inițial Magic Cube. Cubul Rubik a câștigat premiul special pentru Jocul Anului din Germania în 1980 pentru Cel mai bun puzzle, notează Libertatea.

În ianuarie 2009, 350 de milioane de cuburi au fost vândute în întreaga lume,devenind astfel cel mai bine vândut joc de puzzle din lume și cea mai vândută jucărie.

Pe Cubul Rubik clasic original, fiecare dintre cele șase fețe a fost acoperită de nouă autocolante, fiecare dintre cele șase culori solide: alb, roșu, albastru, portocaliu, verde și galben. Unele versiuni ulterioare ale cubului au fost actualizate pentru a folosi în schimb panouri de plastic colorate, ceea ce previne decojirea și decolorarea.

Un mecanism de pivotare intern permite fiecărei fețe a cubului Rubik să se rotească independent, amestecând astfel culorile. Pentru ca puzzle-ul să fie rezolvat, fiecare față trebuie aranjată pentru a avea o singură culoare.