mamaplus

Un joc pe calculator pe tema COVID-19, devenit viral, îi învață pe copii distanțarea socială

-
//
15.05.2020

Un profesor universitar din Marea Britanie a lansat un joc pe calculator numit „Poți salva lumea?” („Can You Save the World?”) pentru a ajuta copiii să înțeleagă cum distanțarea socială poate salva vieți în timpul pandemiei de coronavirus, informează Fundația Thomson Reuters.

Richard Wiseman a spus că a venit cu ideea pentru ceea ce se crede că este primul joc pe calculator pe tema COVID-19 din lume, după ce a făcut o plimbare în timpul izolării în Marea Britanie şi a realizat că „se simte ca într-un joc pe calculator”, în timp ce evita pietonii şi bicicliştii.

Wiseman, profesor de psihologie la Universitatea din Hertfordshire (sud-estul Angliei), a declarat că cercetările au arătat că jocurile care încurajează un comportament social pozitiv pot influența acțiunile oamenilor în lumea reală.

„Este o modalitate amuzantă de a răspândi un mesaj înfricoşător. Există destul de multe studii care arată că dacă îi faci pe oameni - în special pe copii - să se comporte în anumite moduri în jocurile video, acest lucru le va influența şi viața reală”, a spus Wiseman, care a creat jocul, devenit deja viral, împreună cu designerul Martin Jacob.

Creatorii, care lucrează acum la dezvoltarea unei aplicații, spun că guvernele, şcolile şi autoritățile din domeniul sănătății ar putea folosi jocul pentru a încuraja distanțarea socială - o măsură cheie pentru a menține virusul sub control, pe măsură ce țările ies din izolare.

„Mi se pare probabil mai eficient decât unele dintre anunțurile îngrijorătoare pe care le primim, deoarece acestea nu sunt conştientizate, în special în cazul copiilor”, a declarat Wiseman.

Jucătorii controlează un avatar pe o stradă din ce în ce mai aglomerată şi „salvează vieți” atunci când evită pietonii, bicicliştii şi oamenii care strănută - toți fiind înconjurați de zone interzise. De asemenea, pot colecta măşti şi le pot oferi medicilor, pentru ca aceştia să poată salva mai multe vieți.

Scopul este de a salva cât mai multe vieți. Pe măsură ce jocul progresează, scorul începe să devină din ce în ce mai mare pentru a demonstra că, dacă te protejezi, atunci îi protejezi şi pe ceilalți.

Wiseman, care este, de asemenea, membru al Inner Magic Circle din Marea Britanie (organizație a celor mai buni magicieni), a declarat că aproximativ 15.000 de oameni au jucat jocul de la lansarea sa, în urmă cu o săptămână. Deşi a fost conceput pentru copii, chiar şi adulții îl joacă şi postează imagini pe Twitter.

„A devenit viral. Este ca şi cum oamenii se regăsesc în el. Este o modalitate de a vorbi despre aceste lucruri cu copiii, fără ca aceasta să fie una pesimistă”, a declarat Wiseman.

Jocul are nuanțe umoristice: jucătorii pot aduna provizii, inclusiv suluri de hârtie igienică, care aproape nu se mai găsea pe rafturi la începutul izolării, atunci când clienții magazinelor cumpărau tot ceea ce le ieşea în cale.

„Dacă ai norocul să dai peste un sul de hârtie igienică, atunci te vei deplasa în joc cu o viteză mult mai mare. Sulurile de hârtie igienică sunt extrem de rare - exact ca în viața reală”, a declarat Wiseman.

Dacă jucătorul se loveşte de un om, va pierde din puncte. Dacă se ciocneşte de prea multe ori, atunci va fi „trimis în carantină”, iar jocul se termină.

Cel mai mare scor posibil este de 7 miliarde de vieți salvate - numărul aproximativ al populației la nivel mondial.

Punctajul maxim de până acum este de 2 miliarde, dar Wiseman mărturiseşte că el mai are mult până acolo.