mamaplus

Un copil de 4 ani din România a pierdut lupta cu COVID-19

-
//
12.10.2020

Un copil în vârstă de patru ani este cea mai tânără victimă după infectarea cu coronavirus în România. Decesul său a fost anunțat duminică de Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat duminică un deces la grupa de vârstă 0-9 ani. Este vorba despre un copil de 4 ani, din județul Mureș, România, care a murit la Spitalul Clinic de Urgenţă Târgu Mureş, băiatul având ”comorbidități accentuate”, potrivit oficialilor din Ministerul Sănătății.

”Știm că infecțiile acute pot să omoare persoane de orice vârstă, de la copii nenăscuți până la seniori cu vârste apreciabile. Infecțiile acute pot sfârși viața unor persoane extrem de fragile, cu multe comorbidități sau a unora care nu au nici o maladie cunoscută. Deci trebuie să plasăm această știre tragică intr-un loc de unde putem învăța ceva. Acel CEVA care să reducă la maximum probabilitatea repetării acestui scenariu. Copiii pot fi infectați cu SARS-CoV-2. Dar fac în general forme ușoare de boală, astfel încât ei ajung mult mai rar decât adulții în spital.

Din punctul meu de vedere, ca pediatru și părinte, sunt de reținut 2 aspecte:

1. Decesele produse de noul coronavirus sunt, la copil, mult mai rare decât cele prin accidente/crime (1865 în SUA in 2016) sau inec (995 - idem).

2. Trebuie să respectăm toate regulile de prevenție pentru a nu mai înfecta persoane fragile care ar putea muri... inclusiv copii.”, a scris medicul pediatru Mihai Craiu pe pagina sa de Facebook.


Duminică, în România au fost înregistrate 2.880 de cazuri de infectare cu SARS CoV-2 și 53 de decese.