Dramă teribilă într-o familie din Botoşani. Un băiat de 12 ani s-a sinucis, după ce părinții i-au confiscat telefonul. Adulții au vrut doar să îi dea o lecție, supărați că băiatul a plecat de acasă fără să spună şi s-a întors aproape de miezul nopții.
Psihologii avertizează: copiii pot percepe pedepsele, chiar şi pe cele banale, ca pe o mare nedreptate şi pot recurge la gesturi extreme, din furie.
Andrei a plecat să se întâlnească cu o fată, în satul vecin. Când a văzut că lipseşte, mama s-a speriat, mai ales că afară se întunecase. Tatăl, plecat la câmp cu tractorul, l-a sunat pe fratele mai mare al lui Andrei şi l-a avertizat că atunci când băiatul se întoarce, să îi confişte telefonul, drept pedeapsă.
Didica Delibas, mama băiatului sinucis: „Când a ajuns acasă, îi spune: Uite ce mi-a zis tata că îți confisc telefonul. Atâta el a ieşit pe uşă şi a plecat. La 11. La 11 a venit acasă. El a sărit gardul şi i-am zis: Andrei, vino înapoi, unde te duci? Nu, că nu vine, el a plecat. Eu am venit înapoi şi i-am spus lui Robert: Robert, hai să-l căutăm. Robert a zis: Lasă-l, mamă, că are să vină! M-am dus în casă, am ieşit iar afară. Andrei, Andrei, nu mi-a răspuns.”
Când tatăl a ajuns acasă, a început şi el să-l caute. Şi-a găsit fiul mort, într-o magazie.
Didica Delibas, mama băiatului sinucis: „L-a deranjat că i s-a luat telefonul, dar doar asta. Nu l-am bătut, nu a fost dat un deget într-însul, nu a fost.”
Părinții spun că nu şi-au mai pedepsit niciodată copilul până acum.
Daniela Pleşca, învățătoare: „A fost un copil bun, un copil liniştit, nu au existat evenimente în care să fie implicat şi să ne dăm noi seama că este traumatizat de problemele pe care le are.”
Părinții nu au fost niciodată în atenția autorităților.
Claudia Şchiopu, asistentul social al comunei: „Este o familie de oameni gospodari cu părinți muncitori care au pământ, au tractor, au maşină. Poate a fost un gest necugetat de moment, poate a vrut să facă o glumă.”
Moartea lui, la o vârstă atât de fragedă, ar putea fi un semnal de alarmă pentru toți părinții. Psihologii spun că preadolescența este o perioadă dificilă. Tocmai de aceea, este foarte important ca părinții să comunice foarte bine cu copiii şi să le explice de fiecare dată unde greşesc.
Anca Larionesei, psiholog: „Copilul poate să resimtă orice gest, orice pedeapsă venită din partea părintelui, ca pe o decizie prin care i se face o nedreptate foarte mare şi atunci poate să recurgă la aceste gesturi extreme ca o modalitate de a prostesta.”