mamaplus

Transport gratuit pentru elevii care merg la o școală situată la o distanță mai mare de 2 km de domiciliu

-
//
13.03.2024

Copiii care vor merge la o altă școală decât cea din localitatea de domiciliu și care se află la o distanță mai mare de 2 kilometri vor avea asigurat transport gratuit. Totodată, cadrele didactice care vor însoți elevii pe durata deplasării la instituțiile de învățământ cu unități de transport școlar vor beneficia de un spor cu caracter specific.

mamaplus

Noile prevederi se conțin în modificările la Regulamentul privind transportarea elevilor și au fost aprobate astăzi, 13 martie, de către cabinetul de miniștri.

„Sunt părinți care-și doresc o școală mai bună pentru copiii lor, dar nu pot beneficia de transport gratuit care trece prin localitatea lor deoarece prevederile care au fost până acum în vigoare spun că dacă există o instituție de învățământ în aceea localitate nimeni nu poate beneficia de transportare gratuită. Considerăm că acest lucru îngrădește dreptul copiilor de a accesa servicii mai bune de educație”, a spus ministrul educației, Dan Perciun.

O altă modificare vizează posibilitatea contractării de către fiecare instituție de învățământ a unităților de transport ale agenților transportatori licențiați în domeniu. De asemenea, pentru transportarea elevilor pot fi utilizate autobuze și microbuze aflate în proprietatea instituției de învățământ, nu doar a celor aflate în gestiunea organelor locale de specialitate în domeniul învățământului sau a autorității administrației publice locale.

În prezent, în 451 de instituții de învățământ din țară sunt transportați copii din 1 112 localități. Dintre aceștia, peste 700 de copii sunt transportați la grădinițe, circa 20 000 la gimnaziu și peste 3 000 la liceu. Transportarea elevilor este asigurată de 412 autobuze școlare și 89 de unități de transport folosite prin contract cu agenți transportatori.

Diez.md