mamaplus

Tot mai mulți copii din Chișinău ajung la spital cu infecții enterovirale. Medicii vin cu recomandări

-
//
15.07.2021

Situație alarmantă în capitală. Specialiștii atenționează că numărul cazurilor de îmbolnăvire prin infecții enterovirale este în creștere. În doar opt zile, au fost înregistrate 56 de contaminări în rândul micuților. Asta în condițiile în care, în șase luni ale acestui an, au fost confirmate doar 27 de infectări. În plin sezon al bolilor infecțioase, peste 30 de copii sunt internați în spitalele din municipiul Chișinău cu infecții enterovirale. În context, medicii îi îndeamnă pe părinți să respecte igiena personală a micuților, iar la primele simptome să apeleze după ajutor.

Boala se manifestă prin erupție cutanată, însă virusul poate afecta membranele mucoase ale ochilor, pielea, mușchii, precum și organelor interne, cum ar fi inima și ficatul. Prin urmare, este necesară consultația specialiștilor de la primele simptome.

„Dacă temperatura copilului crește și apar erupții alergice, este imperativ să consultați un medic de familie pentru a face diagnosticul corect și a preveni dezvoltarea infecțiilor virale periculoase, cum ar fi meningita”, susține Liubovi Neamțu, director adjunct Spitalul Clinic Municipal de Copii.

Potrivit Direcției generale educație, tineret şi sport din municipiul Chișinău, în doar opt zile au fost înregistrate 56 de cazuri de infectare în rândul micuților. Cei mai expuși bolii sunt copiii care au între 3 și 10 ani. Părinții, dar și angajații grădinițelor sunt sfătuiți să fie prudenți.

 „Cea mai importantă este igiena atât personală, cât și a copilului, prelucrarea jucăriilor cu care intră în contact copilul. Spălarea produselor, cum ar fi fructele, legumele, prelucrarea termică corectă”, a mai adăugat Liubovi Neamțu.

Potrivit medicilor, anul trecut, din cauza pandemiei, cazurile de infecție enterovirale au fost puține. În 2019 au fost confirmate 805 cazuri, inclusiv 11 de meningită seroasă. În perioada lunilor mai-august sunt înregistrate cele mai multe îmbolnăviri.