Tot mai multe moldovence suferă de depresie postnatală. Care este cauza şi ce recomandă medicii

Tot mai multe moldovence suferă de depresie postnatală. Care este cauza şi ce recomandă medicii

-
//
29.04.2015

Trei femei dintr-o 100, care aduc pe lume bebeluşi, suferă de depresie postnatală. Anual, la Maternitatea Institutului Mamei şi Copilului se înregistrează în jur de 6.000 de naşteri, iar peste 200 dintre mămici suferă de psihoză. Potrivit specialiştilor, fenomenul îi afectează emoţional şi pe micuţi.  

Tot mai multe moldovence suferă de depresie postnatală. Care este cauza şi ce recomandă medicii

Potrivit specialiştilor, depresia apare a doua zi după naştere şi poate dura câteva luni, dacă nu este tratată imediat. Boala este determinată de faptul că femeile nu sunt pregătite psihologic să poarte sarcina şi să crească un copil. De depresie postnatală suferă, cel mai frecvent, femeile din familii care se confruntă cu probleme financiare sau de sănătate, sau pentru care aspectul exterior este prioritar.

"Ele nu ştiu ce vor face după naştere. Nu ştiu cum să-şi crească copilul. În alte situaţii lăuzele nu au lapte, îşi fac griji cum să-l hrănească. Iar copilul plânge, scade în greutate. Atunci când femeia nu este ajutată de un psiholog această stare de depresie poate trece în psihoză", a spus şeful secţiei Lăuzie de la Institutul Mamei şi Copilului, Aliona Lupașcu. 

"Mă temeam că nu voi avea suficient lapte pentru copil. Şi chiar dacaă medicul m-a asigurat că va fi bine, eu retrăiesc. Am văzut o pată pe copilaş şi imediat m-am neliniştit", a spus o tânătă mamă. 

"De fiecare dată când plânge îmi fac griji. Poate o doare ceva. Îmi făceam griji când nu aveam lapte", a spus o altă mamă.

Depresia postnatală se manifestă prin insomnie, plâns frecvent, tristeţe, anxietate, lipsa interesului faţă de viaţă şi chiar faţă de propriul copil.

Psihologii spun că depresia mamei afectează starea psiho-emoţională a nou-născutului. Bebeluşul se va simţi neprotejat şi ignorat. Ca urmare, în copilărie şi adolescenţă acesta va manifesta teamă faţă de necunoscut şi nu va reuşi să depăşească obstacolele din viaţă.

Pentru a evita depresia postnatală, medicii le recomandă femeilor să solicite ajutorul psihologilor înainte de conceperea copilului.

Sursa