Tinerii inventatori moldoveni vor pleca la un concurs în SUA

Tinerii inventatori moldoveni vor pleca la un concurs în SUA

-
//
25.02.2014

Metode noi de curăţare a aerului, a produselor petroliere sau de clonare a ciupercilor. Inovaţiile nu aparţin unor savanţi consacraţi, ci unor elevi din clasele liceale. Tinerii şi-au prezentat invenţiile la cea de-a doua ediţie a concursului naţional de ştiinţă şi inginerie „Mold SEF-2014”. Cei trei învingători vor participa la un concurs ştiinţific în SUA.

Tinerii inventatori moldoveni vor pleca la un concurs în SUA

Valeriu Tarlapan este din oraşul Bălţi. La doar 16 ani, tînărul a inventat o modalitate prin care poate cîştiga bani din nimic. Valeriu ştie să producă materiale de construcţie din deşeuri. „Vă prezint noul material de construcție, făcut din sticlă și alte deșeuri. În principiu, se pot face bani din deșeuri, iar asta ar contribui la îmbunătățirea situației economice și ecologice din țară”, a declarat Valeriu Tarlapan.
 
Tinerii inventatori susţin că micile lor descoperiri pot schimba lumea. „Noi am inventat o metodă de economisire a energiei electrice prin generarea acesteia în interiorul transformatorului. Este o idee nouă, pe care noi vrem s-o implementăm în practică în centralele electrice mari”, a spus Ion Gavrilaș, elev din Chișinău, participant la concurs.  
 
La rîndul său, Vasile Potorac din Chișinău, spune că a elaborat un dispozitiv care filtrează apa din benzină. „Asta este o problemă complicată, care persistă în întreaga lume, dar eu am decis ca aceasta poate fi rezolvată cu ajutorul a trei filtre”, concretizează tînărul participant la concurs.
 
La actuala ediție a concursului participă 70 de elevi care vor prezenta 47 de proiecte. Cîștigătorii concursului au primit diplome și premii din partea Ministerului Educației, Asociației Naționale a Companiilor Private din Domeniul TIC și Companiei Microsoft.

Sursa: moldovenii.md