mamaplus

Statistică dramatică! Mortalitatea maternă, la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani în Marea Britanie

-
//
12.01.2024

Numărul femeilor din Regatul Unit care își pierd viața în timpul sarcinii sau la scurt timp după naștere a atins cel mai înalt nivel din ultimii aproape 20 de ani, conform unui studiu publicat joi, care evidențiază existența unor inegalități geografice și etnice semnificative, informează AFP.

mamaplus

Potrivit anchetei epidemiologice la nivel național MBRRACE-UK, realizată de o unitate de cercetare asociată în principal cu universitățile din Oxford și Leicester, care colectează date despre decesele materne și infantile, au fost înregistrate 13,41 decese la 100.000 de sarcini în perioada 2020-2022, în principal din cauza trombozelor și tromboembolismului, scrie realitatea.md.

Aceasta este cea mai mare cifră înregistrată după perioada 2003-2005.

Excluzând decesele asociate COVID-19 – a doua cea mai frecventă cauză de deces în această perioadă – rata mortalității materne a ajuns la 11,54 din 100.000 de sarcini, o creștere de 31% față de rata din 2017-2019.

Deși Regatul Unit are una dintre cele mai scăzute rate de mortalitate maternă din lume, ușor mai mare decât cea din Franța (aproximativ 8 la 100.000 de sarcini, conform ONU) sau din Canada (9), această creștere alarmantă stârnește îngrijorare în privința sistemului de sănătate britanic.

Studiul survine în urma unor scandaluri recente în cadrul maternităților din sistemul public de sănătate, unde îngrijirea inadecvată a condus la zeci de decese infantile și materne evitabile.

Raportul MBRRACE-UK a permis identificarea unor maternități aflate sub presiune, conform directorului unității naționale de epidemiologie perinatală, Marian Knight, care a subliniat că această creștere a mortalității materne reprezintă o nouă sursă de îngrijorare pentru sistemul sanitar britanic.

„Asigurarea sănătății (femeilor) înainte de sarcină, în special prin abordarea patologiilor precum supraponderalitatea și obezitatea și oferirea de îngrijiri mai incluzive și personalizate trebuie să fie mai mult ca niciodată o prioritate”, a pledat Knight.

Comparativ cu femeile albe, cele de culoare prezintă un risc de trei ori mai mare de deces înainte sau în decurs de șase săptămâni de la naștere.

Femeile care trăiesc în zonele cele mai defavorizate din Regatul Unit prezintă, la rândul lor, un risc de două ori mai mare de deces, comparativ cu cele care trăiesc în zonele cele mai avantajate.

Un purtător de cuvânt al Sistemului Național de Sănătate (NHS) din Regatul Unit a recunoscut că „sunt necesare măsuri suplimentare”, subliniind că sistemul public de sănătate și-a mărit deja investițiile cu câteva sute de milioane de lire sterline pentru a îmbunătăți îngrijirea în maternități.