mamaplus

Standardele minime pentru Centrele de zi pentru copii, aprobate

-
//
01.02.2023

Executivul a aprobat, astăzi, în ședința de Guvern, standarde minime de calitate pentru buna funcționare a Centrelor de zi pentru îngrijirea copiilor de la patru luni până la trei ani, destinate familiilor care întâmpină dificultăți, în scopul prevenirii situațiilor de abandon.

mamaplus

În ultimii ani, cu ajutorul finanțatorilor străini, au fost deschise cinci astfel de Centre de zi - în Chișinău, Bălți, Glodeni, Criuleni și Călărași, de serviciile cărora au beneficiat circa 500 de copii. Aceste instituții oferă servicii pentru o perioadă determinată, inclusiv pentru mame care au nevoie de instruiri educaționale sau consiliere, transmite știri.md

Hotărârea aprobată de Guvern conține 31 de standarde minime de calitate, care vizează procedura de acces la serviciu, igiena, alimentația, educația și protecția copilului, precum și managementul Centrului, angajarea și promovarea personalului, formarea lui profesională etc. De asemenea, sunt prevăzute principiile în baza cărora vor fi prestate serviciile, și anume: nediscriminare, abordare individuală, respectarea identității, demnității și a dreptului copilului la viața privată etc.

Standardele minime de calitate, pe de o parte, vor facilita activitatea serviciului, iar, pe de altă parte, vor permite posibilitatea acreditării acestuia.