Odată cu creşterea temperaturilor, îngheţata este la mare căutare. În progresie geometrică este şi numărul comercianţilor care vînd îngheţata în condiţii neadecvate, punîndu-ne astfel sănătatea în pericol, relatează Mesager.
În sezonul estival, tot mai des apar puncte ambulante de comercializare a înghețatei. Legislația nu interzice acest lucru, dar cu o condiție, vînzătorul trebuie să dețină autorizație de comercializare şi certificat medical.
În timp ce comercianţii spun că deţin acte, dar nu le pot prezenta, consumatorii sînt puşi în situaţia să-şi rişte sănătatea atunci cînd cumpără o îngheţată. În context, specialiştii recomandă să acordăm atenţie atît condiţiilor de păstrare, cît şi aspectului îngheţatei.
„Cu cît termenul de valabilitate este mai îndelungat, cu atît ne dăm seama că sînt mai multe adaosuri pentru a fi păstrată, mai mulți coloranți, mai multe E-uri sînt, nu este cea mai sănătoasă înghețată, fiindcă avem și laptele, care de multe ori este de jumătate de an termenul de valabilitate, ceea ce este de trei zile”, afirmă Luminița Suveică, șefa Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău.
În Republica Moldova încă nu există un standard național de producere a înghețatei. De aceea, producătorii o pot pregăti după propriile reţete. Totuşi, există anumite restricţii la folosirea aditivilor alimentari.
În Moldova există aproximativ zece fabrici de îngheţată. O bună parte din deliciile verii sînt importate din Ucraina, Belarus şi Rusia.