Oamenii de știință canadieni au constatat că pacienții infectați cu noul coronavirus pot prezenta, aparent, o inexplicabilă înroșire a ochilor și care nu are legătură cu conjunctivita, despre care se știe deja că reprezintă un efect al COVID-19.
Medicii au anunțat că simptomul până acum necunoscut a fost identificat la o tânără de 29 de ani, spitalizată după ce a fost testată pozitiv la noul coronavirus. Ochiul ei drept era foarte roșu, prezenta secreții abundente și fotofobile.
Înainte de a reveni în Canada, pe 29 februarie, tânăra petrecuse o lună în Filipine și o zi la San-Francisco. Două zile mai târziu, a început să-i curgă nasul, să tușească și a făcut conjunctivită. Inițial, a crezut că este vorba despre o răceală, schimbare de climă etc., mai ales că a avut febră.
Ulterior, tânăra a recunoscut că a luat antitermice care, posibil, au mascat o temperatură ceva mai ridicată. Dar niciun alt simptom care să o pună pe gânduri și să solicite altfel de investigații medicale. Oricum fusese la doctorul care, după ce a consultat-o, a asigurat-o că nu este nimic grav.
După aproape 10 zile, simptomele s-au agravat, iar pacienta a mers la o clinică de oftalmologie. I s-au luat probe din secreția ochiului drept care, prin urmare, s-a dovedit pozitiv la COVID-19. După cum subliniază medicii canadieni într-un articol dedicat acestui subiect și publicat în revista Asociației canadiene de oftalmologie, cazul arată că trebuie luate în calcul și alte manifestări ale organismului pentru a preveni răspândirea COVID-19.