Pentru mulţi copii din Moldova, asistenţa parentală profesionistă înseamnă un cămin, iar asistenţii pot deveni pentru ei adevăraţi părinţi. Serviciul a fost lansat oficial cu opt ani în urmă, un proiect-pilot fiind implementat în capitală, în anul 2000.
Potrivit managerul Serviciului municipal de asistență parentală profesionistă, Olga Zagaharia, în prezent, în capitală avem 39 de asistenți parentali, iar 40 de copii sunt în plasament, serviciul fiind util pentru copiii care au rămas fără îngrijire părintească și au nevoie de dragoste, atenție și afecțiune.
Pentru a promova Serviciul de asistență parentală profesionistă și a recruta noi asistenți Asociația Obștească „Parteneriate pentru fiecare copil" în colaborare cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, a lansat recent o campanie națională de informare care va dura până în luna decembrie.
„Foarte mulți copii rămân fără îngrijire părintească, iar o alternativă a instituționalizării este asistența parentală, acest serviciu presupune plasare copilului într-un mediu familial", a spus managerul de proiect Mariana Lupașcu.
Sursa: trm.md