mamaplus

Se încheie perioada de recenzare. Ce va fi cu cei care nu au participat

-
//
11.06.2024

Biroul Național de Statistică (BNS) vine cu precizări în contextul Recensământului Național. Potrivit responsabililor de la statistică, la 7 iunie se încheie perioada când recenzorii au mers din casă în casă.

mamaplus

Astfel, în perioada 7 iunie – 7 iulie începe ultima etapă a Recensământului. Mai exact, în această lună, recenzorii vor reveni la cetățenii care nu au reușit să răspundă la întrebări, transmite expresul.md.

Conform planului de desfășurare a lucrărilor de Recensământ, în primele două luni de recenzare, sarcina pusă în fața personalului de Recensământ a fost de a identifica și vizita toate locuințele din localitățile țării și de a colecta date despre case și persoanele care locuiesc în acestea.

Potrivit BNS, cea mai mare parte a recenzorilor au realizat deja acest obiectiv, recenzând locuințele și locuitorii din sectoarele de Recensământ atribuite lor.

Perioada rămasă până la finele recenzării, data de 7 iulie curent, este destinată finalizării procesului de recenzare.

Inclusiv pentru efectuarea vizitelor repetate la locuințele care încă nu au fost cuprinse de Recensământ, în special în municipiul Chișinău, precum și în alte localități în care încă nu toată populația a fost recenzată din varii motive, în special fiindcă:

  • nu au fost de găsit locatarii, inclusiv la vizitele repetate ale recenzorilor și/sau persoanele la locuințele vizitate de către recenzori nu au luat legătura cu aceștia pentru a stabili data/ora recenzării,
  • persoanele care au fost contactate efectiv de recenzori, dar încă nu au fost disponibile pentru a fi recenzate etc.

În perioada ce urmează, recenzorii vor verifica statutul ocupațional al locuințelor pentru asigurarea că nu au fost trecute cu vederea locuințele efectiv ocupate.

BNS face un apel către locuitorii țării care nu au participat încă la recenzare de a lua legătura cu recenzorii pentru a fixa data și ora interviurilor în termene proxime.

Persoanele care nu dispun de contactele recenzorului responsabil de sectorul de Recensământ unde este locul de trai al acestora pot stabili contactul cu el prin una dintre următoarele modalități:

  • Să completeze formularul de pe site-ul weboficial al BNS cu informația necesară, pentru a fi contactate de recenzor în vederea stabilirii datei și orei recenzării
  • Să transmită un mesaj la adresa de e-mail rpl2024@statistica.gov.md, oferind informația despre adresa de domiciliu
  • Să telefoneze la Linia Verde 0800 800 24 (apel gratuit).

De la lansarea Recensământului, din ziua de 8 aprilie curent până în prezent, au fost recenzate peste 2,3 milioane de persoane (cu și fără reședință obișnuită) și peste 1,5 milioane de locuințe (ocupate, secundare și neocupate).

Amintim că, conform art. 7 (2) al Legii nr. 231/2022 privind Recensământul populației și locuințelor, participarea la Recensământ este obligatorie. Persoanele care vor refuza să participe la recenzare sau vor furniza date incomplete și/sau eronate în cadrul recenzării sunt pasibile de răspundere contravențională în conformitate cu art. 330 și art. 419 din Codul contravențional al Republicii Moldova nr. 218/2008, cu aplicarea amenzii în mărime de la 1.000 până la 2.500 de lei.