mamaplus

Sănătatea pielii, pusă în pericol de razele soarelor. Sfaturi utile de la medici

-
//
19.07.2023

Odată cu venirea sezonului cald, ne bucurăm de soare, plajă și aventuri în aer liber. Cu toate acestea, razele solare puternice, temperatura ridicată și umiditatea pot avea un impact semnificativ asupra pielii noastre, susțin medicii.

mamaplus

Îngrijirea corespunzătoare în sezonul cald este esențială pentru a o menține sănătoasă, radiantă și protejată împotriva efectelor nocive ale soarelui, mai spun specialiștii, transmite adevarul.ro.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni

Arsurile solare, provocate de expunerea prelungită și neprotejată la soare, îmbătrânirea prematură a pielii, cancerul de piele sau afecțiunile oculare sunt doar câteva dintre problemele de sănătate care pot apărea dacă nu ne protejăm corespunzător pe perioada sezonului cald.

„Expunerea excesivă la soare este unul dintre factorii de risc majori pentru dezvoltarea cancerului de piele. Radiațiile UV pot cauza mutații genetice în celulele pielii, ceea ce poate duce la formarea de celule canceroase. Cele trei forme principale de cancer de piele sunt carcinomul bazocelular, carcinomul cu celule scuamoase și melanomul, cel mai periculos tip de cancer de piele", a precizat prof. dr. Laura Gheucă Solovăstru, medic dermatolog.    

Cum ne putem păstra pielea sănătoasă

Când vine vorba despre sănătatea pielii, medicii vin și cu unele sfaturi extrem de utile, care ne pot feri de eventualele probleme.

„Unul dintre cei mai importanți factori în îngrijirea pielii în sezonul cald este hidratarea constantă. Temperaturile ridicate și transpirația pot duce la deshidratare, ceea ce afectează aspectul și sănătatea pielii. Trebuie să ne asigură că bem suficientă apă pe parcursul zilei pentru a menține hidratarea optimă a organismului și a pielii. Totodată, trebuie să consumăm alimente bogate în apă, cum ar fi pepenele verde, castraveții și roșiile, pentru a completa aportul de lichide. Expunerea excesivă la soare poate cauza daune semnificative pielii, precum arsurile solare, îmbătrânire prematură și riscul de cancer de piele. Aplicarea regulată a unui produs de protecție solară cu un factor de protecție adecvat (SPF) este esențială. Trebuie să optăm pentru o cremă de protecție solară cu un SPF de cel puțin 30. Aceasta trebuie aplicată generos pe toate zonele expuse ale pielii cu 30 de minute înainte de expunerea la soare și reaplicată la fiecare două ore sau după baie sau transpirație excesivă. De exemplu, dacă aplici o cremă de protecție solară cu un SPF de 30, înseamnă că poți sta expus la soare de 30 de ori mai mult decât în mod normal fără a te arde. Cu toate acestea, este important să reții că SPF-ul se referă doar la protecția împotriva radiațiilor UVB și nu include protecția împotriva radiațiilor ultraviolete A (UVA), care sunt asociate cu îmbătrânirea prematură a pielii și riscul de cancer de piele", adaugă medicul ieșean.

Totodată, medicii recomandă și alte măsuri de protecție, precum purtarea de îmbrăcăminte adecvată, pălării și ochelari de soare, și evitarea expunerii la soare în timpul celor mai intense ore de radiații, de obicei, între 10:00 și 16:00.