mamaplus

”Recordul de infectări este din cauza redeschiderii şcolilor”, spune un expert în sănătate publică

0
//
01.10.2020

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, profesorul Alexandru Rafila, crede că numărul mare de cazuri de coronavirus înregistrat în ultimele zile e cauzat de redeschiderea şcolilor, întrucât ţara vecină este la 10-12 zile de la începerea anului şcolar.

”Rămâne să vedem dacă în zilele următoare ne stabilizăm sau creşterea va continua”, a afirmat Rafila. El consideră că în mediul şcolar respectarea măsurilor de distanţare fizică este mai greu de realizat, de aceea, în întreaga Uniune Europeană, redeschiderea şcolilor a dus la creşterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

”E normal să fie aşa, copiii sunt mai greu de strunit, vin la şcoală, pleacă de la şcoală. Copiii, adolescenţii sunt cei care se îmbolnăvesc, fac forme banale, dar pot transmite boala unora dintre cei foarte apropiaţi, mai vârstnici, care pot să facă şi complicaţii”, a declarat, Alexandru Rafila.

Întrebat dacă recordul de îmbolnăviri înregistrat miercuri este cauzat de redeschiderea şcolilor, Rafila a afirmat: 

”Părerea mea este că da. Suntem la 10-12 zile de la momentul redeschiderii şcolilor. Deocamdată. vedem număr mare de cazuri, duminică am avut un record pentru o zi de duminică, sâmbătă am avut un record pentru sâmbătă, astăzi avem un record absolut. Rămâne să vedem dacă în zilele următoare ne stabilizăm, ajungem pe aşa-numitul platou sau creşterea va continua”. 

Porivit acestuia, ”este clar că ne aflăm într-o perioadă în care întreaga UE este afectată de creşterea numărului de cazuri şi România nu face exceţie”.

România a înregistrat, miercuri, un record absolut de infectări cu noul coronavirus, fiind raportate peste 2.000 de noi cazuri.

Și în cazul Republicii Moldova, numărul de persoane infectate cu virusul de tip nou continuă să crească. Potrivit ultimelor date, ieri a fost înregistrat un nou anti-record, cu alte 1013 cazuri noi de infectare cu COVID-19. Numărul total de la începutul pandemiei este de 53042 de cazuri confirmate.