mamaplus

Recomandări pentru părinți și copii în perioada vacanței de vară

-
//
31.05.2023

Vacanţa de vară e motiv de bucurie pentru cei mici, însă o grijă în plus pentru părinţi, mai ales, când nu au în grija cui să-şi lase copiii. Pentru că pericolele sunt la fiecare pas, oamenii legii au venit cu un şir de recomandări atât pentru elevi, cât şi pentru adulți, astfel încât sezonul estival să nu fie marcat de tragedii.

mamaplus

Potrivit poliţiei, vara trecută au fost înregistrate aproape 300 de incidente cu implicarea copiilor, în urma cărora 25 de minori au murit. Cele mai multe, peste 100 la număr, sunt accidente domestice, iar peste 60 sunt accidente rutiere, care s-au soldat cu cinci decese, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

Poliţia a investigat 60 de cazuri când copiii au căzut fie de la înălţime, fie în gropi, fântâni sau în mine părăsite. Iar peste 44 de copii au avut nevoie de ajutorul medicilor după ce au consumat băuturi alcoolice. Peste 330 de părinţi au fost amendaţi pentru că nu au avurt grijă de copiii lor.

INCIDENTE CU IMPLICAREA COPIILOR 107 incidente casnice 61 accidente rutiere 60 căderi de la înălţime sau în fântâni 44 consum de băuturi alcoolice MARIA PLEŞU, reprezentant INSP: „De asemenea, au fost înregistrate 430 de cazuri de plecare a copiilor de la domiciliu sua alte forme de plasament. Cu părere de bine, au fost depistaţi toţi copiii. În mare parte pleacă copiii din familiile social vulnerabile. Cel mai des sunt implicate fetele şi cele mai multe cazuri sunt în localităţile urbane.”

Poliţiştii le recomandă adulților să discute cu cei mici despre eventuale pericole şi să le reamintească principalele reguli de siguranţă. Totodată, oamenii legii îndeamnă părinţii să fie atenţi cu cine discută copii lor pe reţelele sociale.

MARIA PLEŞU, reprezentant INSP: „În această perioadă, poliţia organizează diferite razii, cu patrularea curţilor, parcurilor, aleilor, cartierele părăsite.

Salvatorii şi pompierii le recomandă părinţilor să nu-şi lase copiii nesupravegheaţi la scăldat. De la începutul anului, doi minori s-au înecat în lacurile din ţară.

LILIANA PUŞCAŞU, purtătorul de cuvânt al IGSU: „Copiii merg în grup. Asta este o problemă. Se încurajează unul pe altul şi cel mai frecvent, ei nu pot înota. Ne propunem să demarăm campania pe bazinele acvatice din ţară vom veni pentru a preveni oamenii despre riscurile scăldatului în locuri neautorizate.”

„Să le explicăm copiilor despre măsurile de siguranţă, ce trebuie să întreprindă. Siguranţa lor este cea mai importantă.”

„Cu diguranţă fiecare părinte discută acasă cu copiii despre care sunt regulele de traversare a străzii sau chiar şi expunerea la soare.”

În cazul unor situaţii de risc, oamenii sunt îndemnaţi să sune la numărul unic de urgenţă 112.