mamaplus

Punctele de vaccinare din ţară nu au suficiente doze de ser Johnson & Johnson

-
//
04.11.2021

Doritori mulți, vaccinuri puține. Punctele de imunizare din țară nu au suficiente doze de Johnson & Johnson, iar cererea este destul de mare. La Centrul Municipal de Vaccinare serul e administrat cu program.

„Din cauza că noi avem un stoc limitat de Johnson, noi vaccinăm maximal posibil până la ora 12:00-13:00 şi facem o pauză până a doua zi, fiindcă în cinci-şase zile epuizăm toate dozele şi mai mult nu mai avem în stoc”, a declarat Cristina Boclincă, şef Centrul Municipal de Vaccinare.

Astfel că, zilnic, în doar câteva ore, medicii administrează în jur de 60 de doze de Johnson & Johnson. Totuşi, cei care vin după masă nu vor alt vaccin, aşa că revin a doua zi.

Cele 1.500 doze de vaccin Johnson&Johnson primite în octombrie s-au epuizat imediat. În noiembrie au ajuns doar 600 de doze. Ministerul Sănătăţii duce tratative pe platforma COVAX pentru a primi stocuri suplimentare.

„Suntem în aşteptarea acestei decizii, tranşa va fi posibilă în funcție de disponibilitatea vaccinului. Mai avem şi alte tranşe prin care vom recepționa acest vaccin”, a declarat Svetlana Nicolaescu, secretar de stat la Ministerul Sănătății.

Luna viitoare în țară va ajunge primul lot de vaccin Moderna, care va fi utilizat cel mai probabil pentru administrarea dozei booster. 

Între timp, din cauza reticenței oamenilor, vaccinurile AstraZeneca rămân neutilizate şi expiră: până acum, Moldova a aruncat la gunoi mai multe doze de ser, cel mai recent, luna trecută. Un alt lot AstraZeneca expiră la sfârşitul lunii noiembrie.