Cazul fetiței din Israel, care a fost ucisă cu sânge rece de către dădaca ce o îngrijea la grădiniță, a bulversat opinia publică din toată lumea. Drama prin care au trecut părinții lui Yasemin, originari din Moldova, a emoționat mai multe persoane care au ieșit la proteste pe străzile din Tel-Aviv și Petah Tikva, orașul unde s-a produs tragedia.
Între timp, au ieșit la iveală mai multe detalii de la ședința de judecată. Micuța Yasemin a rămas acoperită cu o plapumă pe corpul ei aproximativ o oră până când a fost găsită moartă de o altă dădacă. La acea grădiniță s-au înregistrat încă 12 cazuri de abuz asupra copiilor. Ce a provocat agresivitatea cumplită a educatoarei și cum se explică acest comportament inuman, am încercat să aflăm de la psihologi. Consilierul Educațional, Valentina Zeleniuc, a menționat că persoana care a comis această criză a fost în stare de afect și suferă de un dezechilibru nervos. Mai multe detalii citiți în interviul de mai jos.
Cât de frecvent este întâlnit fenomenul agresivității în rândul educatorilor?
Fenomenul agresivității în rândul educatorilor nu este atât de des întâlnit, pentru că de obicei cei care prestează astfel de servicii sunt bine antrenați, au capacități și abilități de a gestiona fiecare moment complicat care poate interveni în comunicarea cu cel mic.
De ce e provocat și cum se explică acest comportament violent?
Astfel de cazuri se întâmplă atunci când acest job nu este îndeplinit de personalul calificat în domeniu sau persoana suferă de un dezechilibru nervos și are afecțiuni psiho-emoționale de care nu-și dă seama. Astfel de situații apar când activitatea zilnică a persoanei nu-i acoperă nevoile de bază și creează stres emoțional care se acumulează și se transformă în tensiune interioară permanentă.
Fiecare persoană are niște așteptări de la serviciul său, respectiv, program comod, salariu avantajos și plăcere de la procesul activității. Când serviciul nu satisface necesitățile de bază ale individului se perturbă sistemul de valori al personalității, astfel apar tulburări psihice manifestate în comportamentul inconștient. Acest proces este de lungă durată și de obicei izbucnește spontan. Izbucnirea spontană poate fi inconștientă și duce la conflicte de diferit gen sau chiar cauze grave.
Putem vorbi despre probleme mintale în cazul dădăcii care a ucis-o pe micuța familiei de moldoveni?
După acțiunile descrise în comentariile oamenilor legii, astfel de abordare față de copil ne demonstrează că persoana a fost în stare de afect fără să conștientizeze acțiunile sale. A fost un moment de tulburare inițiat de mai mulți factori, care urmează să fie analizați de experți. Fără testele necesare asupra personalității femeii, nu putem concluziona sănătatea ei psihică.
Sursa: Mamaplus.MD